En reseberättelse från en veckas fotoresa i slutet på mars, början av april 2022 som delats upp i tre avsnitt för att inte bli för långt. Det här tredje och sista avsnittet handlar om resans två avslutande dagar ute på Hornøya. Det första avsnittet handlade om den ”spännande resan” fram till Båtsfjord med Kolonnkörning över fjället. Det andra avsnittet om dagarna i Båtsfjord och innehåller mycket bilder på arktiska fåglar och landskap.

2- 3 april 2022

Hornøya är en liten i Ö i Barentshav och utgör den punkt Skandinaviens som ligger allra längst österut. Ön är 900 meter lång och 650 meter bred och högst upp på ca 65 meters höjd ligger en liten fyr. Landvägen är det 77mil i sydvästlig riktning ner till Kiruna och om du kör mindre än 30 mil härifrån så kan du nå fram till den Ryska gränsen. Sjövägen är det ännu närmare till den Ryska gränsen.

Framförallt är den här ön känd för sitt rika Fågelliv med många olika arktiska arter som årligen häckar på ön, här några exempel:

  • Lunnefågel ca 7 500 par
  • Sillgrissla ca 15 000 par
  • Tordmule ca 500 par
  • Tretåig mås ca 7 500 par
  • Toppskarv ca 1 300 par
  • och flera andra arter

För att kunna ta dig till Hornøya så är det en kort båttur på ca 15 minuter från Vadsø hamn ut till ön.

Ute på ön är det ett ständigt ljud av mer än 100 000 fåglar. När du tittar upp på himlen ser du mängder med fåglar som antingen flyger ut från ön eller in mot sina bon på klippväggen eller på marken. Det är ganska svårt att förklara med ord hur det är att vara ute på Hornøya. Men kanske bilderna ändå får tala för sig själva

Sillgrisslor

Tordmule

Toppskarv

Lunnefågel

Om jag ska vara helt ärlig så hade jag nog varit riktigt besviken om jag inte hade fått se Lunnefåglar på den här resan. Det är nog faktiskt så att just den fågeln har jag länge haft som mål att få se i verkligheten och inte bara på bild. Om jag dessutom skulle få uppleva ”Puffin Fight Club” så skulle lyckan bli total över den här resan. Lyckan blev total och de två avlutande dagarna på Hornøya blev precis den höjdpunkten som jag önskade. Men för att visa bara några alla de bilder som jag tagit på Lunnefågel så har jag valt att visa dem här som ett bildspel. Men självklart får du i nedan bildspel även se ”Puffin Fight Club” samt några bilder i början på bildspelet av övriga arter.

En fantastisk resa närmade sig sitt slut och bara hemresan återstod. En hemresa där jag hade många nya upplevelser och intryck med mig hem i bagaget. Kameran och minneskorten helt fulla med bilder att redigera.

Det här var mitt andra arrangemang jag deltog i som Nicklas Virsén på Fröstad Naturfoton har arrangerat. Om du själv någon gång funderar på att åka på en Fotoresa så kan jag lämna mina allra bästa rekommendationer till just den här arrangören. Prisvärda resor som är välarrangerade och med mindre grupper än många andra. Det gör också att resan känns mer personlig och att du får mycket bra support och hjälp med hur du ska tänka för att få bra bilder med dig hem. Kvällarna används till bildvisning och tips och råd i hur du kan redigera och ta hand om dina bilder. På den här resan fick Nicklas också bekänna färg lite extra mycket när vi fick ändra om programmet första dagen. Vi kom inte fram till vårt mål eftersom vägen över fjället till Båtsfjord var stängd pga av det hårda vädret. Jag kan säga att det vi fick istället den dagen vill jag inte vara utan. Det blev en intressant och bra fotodag trots den snabba omplanering på plats. Sedan blev det lite extra färg och spänning på resan. Men det visar också att Nicklas på Fröstad Naturfoto både har erfarenhet och beredskap även för det oväntade som kan inträffa under en resa. Tack Nicklas för en bra resa från en nöjd kund. Tack Thomas, Christine och Anita för ert vänliga och trevliga ressällskap under resan och kul om vi kan råkas på nytt någonstans.