Att fotografera övergivna platser har blivit en populär genre inom foto. Jag har tidigare bara besökt någon enstaka plats för att fotografera enligt detta tema. Den gångna helgen var däremot helt ägnad åt att besöka och fotografera övergivna platser i Småland. Ni kommer att upptäcka att jag i många bilder använt extrem HDR-redigering (HDR = High Dynamic Range). Jag tycker att det passar bra på just den här typen av bilder, men förstår att andra kan ha en annan uppfattning.

Lindshammars Glasbruk

Den första övergivna platsen är ett sedan många år nedlagt Glasbruk. Sista gången någon blåste glas här var 2011 då en fristående glasblåsare försökte hålla liv i Lindshammar på sommaren. Den egentliga produktionen upphörde 2009 då den dåvarande ägaren gick i konkurs. Även tidigare ägare hade tvingats till rekonstruktion av bolaget. Lindshammar firade 100 år år 2005 så det blev drygt 100 år av glasblåsning på den här platsen. Det mest kända härifrån är väl att glaskonstnären Edvin Örström som var knuten till Lindshammar vann tävlingen om utsmyckningen av Segels Torg i Stockholm med den 37,5 m höga Obelisk som idag pryder torget i huvudstaden.

Hörnebo Skiffergruva

Kanske att det är lite fel att kalla Hörenebo Skiffergruva i Ramkvilla för en äkta övergiven plats… Det är en plats där det idag under sommartid anordnas musikunderhållning av olika slag i en upplyst gruva. Det innebär också att det är relativt lätt att ta sig fram både till och inne i själva gruvan. Det är ett dagbrott med en ganska lång underjordisk gång för att komma fram till själva dagbrottet. Här bröt man skiffer framförallt avsett till takbeläggningar. Gruvan var som mest aktiv under andra hälften av 1800-talet. Men hur som helst så är det ändå en intressant plats att besöka.

Möbelfabriken

De två första platserna i det här Blogginlägget har jag valt att benämna så att de lätt går att identifiera och lokalisera. De två platser som jag nu kommer att skriva och visa bilder från kommer jag att vara lite mer hemlighetsfull omkring. Den första platsen av dessa två är en möbelfabrik i södra Småland som i mitten av 1960 -talet hade ett hundratal anställda. Här tillverkade Stilmöbler men även tex Biografstolar. Verksamheten upphörde här i mitten av 1990-talet och sedan dess har lokalerna stått helt övergivna. Den ståtliga byggnaden med sina tre våningar är lite svår att se helt enkelt för att här har naturen tagit över och bäddad in huset i lövträd som växer tätt inpå fastigheten. Men det är spännande att gå inne i lokalerna och föreställa sig hur det var när det var full verksamhet här.

Familjen Kreügers sommarparadis

Den här platsen i södra Småland är en gård och som har kopplingar till släkten Kreüger. Alla har väl säkert hört talas som ”tändstickskungen” Ivar Kreügers och hans uppgång och fall. Han föddes 1880 och avled i Paris den 12 mars 1932. Men det var inte Ivar Kreüger som ägde den här gården utan det det var hans farbror kapten Axel Edvard Kreüger och hans hustru grevinnan Hanna Erika Cecilia Sparre af Söfdeborg. De var bosatta i Kalmar och hade gården som sitt sommarställe. Hit kom hans bror Ernst Kreüger och hälsade på med sin son Ivar Krüger. Ivar lekte alltså som barn både det här huset och i trädgården. En liten anekdot från gården: I ett möte mellan en gammal gumma från trakten och Ivar Krüger som vuxen. Gumman säger: -Men är det inte lille Ivar, vad sysslar du med nuförtiden? Och Ivar svarar: – Jag säljer tändstickor, varpå gumman svarar -Ja, för min pojk har det inte heller gått så bra…

Nu har vi kommit till slutet på detta blogginlägg. Skriv gärna en kommentar om vad du gillar bäst i inlägget. Sedan är jag lite extra intresserad av vad du tycker om den lite extrema HDR-redigeringen av av flera av bilderna i inlägget.