Efter 30 års uppehåll så återuppstod igår kväll Jönköpings Musikfestival. Jag flyttade till Bankeryd 1997 och fick därför aldrig uppleva de ursprungliga festivalerna i jönköping. Men när jag såg uppställningen av artister till årets festival så var mitt biljettköp till den här festivalen helt given. Det här var nostalgi på högsta nivå för mig när jag bl.a såg att en av mina största musikidoler på 1970-talet Pugh Rogefeldt skulle vara med.

Tyvärr såg väderutsikterna riktigt usla ut för dagen men prognosen förändrades successivt till att det fanns en möjlighet till uppehållsväder efter kl 19 på kvällen. Det var också ungefär då som jag kom fram till festivalen vid Rocksjön i Jönköping iförd varma kläder och ett med ett paraply i handen. Den första jag fick se på scenen ikväll var Anders F Rönnblom

Anders F Rönnbloms första skiva kom ut samma år som jag föddes 1958. Till hans mest kända verk hör låten ”Det är inte snön som faller samt Europa brinner.

Nästa artist upp scenen var Annelie Rydén med stor fläkt och fart.

Anneli bjöd på en härlig blandning musik, allt från melodifestivalen, dansbandmusik till svängig rock. Mest uppskattat var nog avslutningen när hon sjön den klassiska rocklåten Heaven’s On Fire av KISS.

Efter Annelie Rydé så var det Monika Törnells tur att gå upp scenen. Hon tilldelades så sent som 2014 titel ”Legitimerad legend” av Mikael Ramel och Wille Crafford. Hennes genombrott var på 1970-talet. Men på grund av sjukdom så har hon på senare år inte stått särskilt mycket på scen. Men publiken uppskattade verkligen hennes uppträdande igår.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Sveriges mest framgångsrika talangscout Lasse Lingman har en gång jämfört min dotter Emelie med just Monika Törnell. Det skedde vid riksfinalen av talangtävlingen Stjärnskott 2012 i Söderhamn. Efter den tävlingen skrev Lasse så här i sin blogg: ”Emelie Wåhlin ”en kanonröst, dominerade scenen och jag satt och tänkte; Monika Törnelllåtar kanske skulle bli en sensation” måste vara en som vi diskuterar om inför finalen” . Du kan läsa Lasses hela blogginlägg om den finalen här:

Stjärnskott 2012…blev en succé! 

Så här lät det när Emelie sjöng i riksfinalen av Stjärnskott 2012

– Ja, nu så var det då äntligen dags för min stora idol från tonåren Pugh Rogefeldt att ta sig an scenen. Han var den enda av kvällens artister som stod helt ensam på den stora scenen. Men han fyllde verkligen hela scenen själv och publiken var helt i extas när han drog igång med flera av hans mest kända låtar. Jag såg honom Live i mitten på 1970-talet och när han öste på för fullt igår kväll så kände jag mig faktiskt som en tonåring igen.

Här en video när Pugh kör låten Guldgruvan a cappella  på scenen i Jönköping:

För min del så avslutades kvällen med att min kära kollega och vän Johan Hängsel gick upp på scenen. Han var dock långt ifrån ensam eftersom det här var kvällens största uppsättning med musiker på scen. Nu hade kanske inte publiken samlats i stora skaror för att se och höra Johan spela på sina trummor utan jag tror att det möjligen kunde ha varit Dan Hylander som var anledningen till att så många var där. Men nu vi fick höra många kända klassiker såsom ”Farväl till Katalonien” och ”Skuggor i skymningen”. Jag fick även en liten pratstund med Johan efter deras uppträdande innan de körde hem till Skåne igen.

Ja hur ska man då sammanfatta en sådan här musikupplevelse? Jag använder mig helt enkelt av Jönköpingsdialekt och bara konstaterar att det här var verkligen ”överstyvt”.

Dick Wåhlin