Del 1 från vår Husbilssemester 2017 avslutades med att vi kommit fram till Mo i Rana i Norge. Här fortsätter nu berättelsen om vår Husbilssemester 2017 med sträckan Kystrikveien FV17 från Mo i Rana till Bodö, Silvervägen till Skellefteå och slutligen E4 från Skellefteå till Höga Kusten. OBS Klicka på bilderna för att se dem i större format

När vi kom fram till Mo i Rana hade vi kört från Vilhelmina på Blå Vägen och i princip enbart stannat för att tanka och äta. Det hade säkert funnits platser längs den vägen som också hade varit trevligt att besöka. Men vi hade siktet inställt på att nå vårt mål i Norge på en dag. Vi hade också bestämt att väl framme i Mo i Rana tar vi in på camping och därifrån ta nya beslut om fortsättningen. När vi körde in i Mo i Rana och kom fram till campingen så kändes det inte som vi kommit till någon plats  där vi ville stå. Campingen låg som i en grop och utsikten bestod mest av gruvområdet i staden. Vi körde därför vidare mot centrum och fram till Turistinformationen. Där fick vi både goda råd, broschyrer, kartor och ett bra tips om en betydligt trevligare camping söder om Mo i Rana.

 

Från Mo i Rana finns två alternativa vägar till Bodö och vi valde att köra Kystrikveien FV17 istället för att ta den betydligt snabbare E6. Ett beslut som också visade sig vara väldigt klokt. Men det man ska veta om Kystrikveien är att den är ganska smal och saknar till stor del vägren. Sträckan innebär också att man får nyttja färja på två ställen samt köra igenom en hel del tunnlar. Den längsta tunneln är 8 km lång med två filer utan någon vägren och mycket svag belysning genom hela tunneln. Tunnelväggarna känns ibland som om de stryker precis utanför husbilens högersida och särskilt när man får möte med andra större fordon. Men vi hade inga tider att passa och bestämde oss för att ta det riktigt lugnt längs vägen. Det man  får när väljer den här vägen är fantastiska vyer när man kör längs kanten på fjordar eller åker färja. Så jag kan verkligen rekommendera alla att köra den vägen men samtidigt att ta det mycket försiktigt och aldrig chansa.

 

Vi delade upp sträckan på två dagar och efter första dagens körning hade vi passerat båda sträckorna med färja. Men den andra dagen fick vi istället köra i fler och längre tunnlar än första dagen.

 

Saltströmmen

Strax för Bodö kommer man fram till Saltströmmen, världens starkaste tidvattensström.

 

Här en kort video som ger lite mer känsla hur snabbt vattnet rinner i Saltströmmen och då var det ändå varken ebb eller flod när vi filmade:

Bodö

 

Silvervägen

Från Riksgränsen till Polcirkeln

 

Från Polcirkeln till Arvidsjaur:

 

Från Arvidsjaur till Skellefteå:

 

 

E4 Från Skellefteå till Höga Kusten

 

Skellefteå – Bonnstan:

 

Bjuröklubb:

 

Umeå:

 

Höga Kusten:

 

Runt 350 mil på 4 veckor med Husbil och vad var då det allra bästa? Jag kan utan tvekan rekommendera alla att åka Vildmarksvägen och Kystrikveien FV17 mellan Mo i Rana och Bodö.