En av mina absoluta favoritfåglar är Storlom, den är vackert tecknad och graciös. Alla som hört en Storlom håller nog också med om att de låter lite spöklikt. Någon kommenterade också att de borde erhålla STIM-pengar eftersom deras läte varit med i så många filmer.

Storlom-5
Storlom – Gavia arctica

Storlom är en mycket skygg fågel och det gäller att ha lite tålamod för att komma tillräckligt nära för att kunna ta bra bilder. Min senaste fotografering så låg jag stilla i 3h för att vänta in ett par Storlom i en sjö på Hökensås. Det är också den fotograferingen som är upphov till rubriken på det här blogginlägget ”Storlom och deras kärleksliv”.

Ibland väntar man flera timmar utan att få något resultat alls och ibland har man en sagolik tur och får god lön för mödan. Att kunna vänta är av en Naturfotografs viktigaste egenskaper om man vill få bra resultat. Men den här fotograferingen innebar att jag också fick möjlighet att studera kärlekslivet hos ett Storlomspar. Storlom bildar par som ofta varar livslångt. Så för fortsättningen på det här blogginlägget så jag får jag varna känsliga läsare och säga att kommande bilder är X-rated….

Storlom-6
Hallå där Drillsnäppan skulle du kunna tänka dig att flytta dig från den här stranden?                  – – Vi vill nämligen vara helt själva här en stund…

 

Det hela var över på några minuter och att hanen var nöjd efteråt kan du förstå på de sista bilderna i serien här ovanför. Det här är nog en av de bättre belöningarna man kan få när man väntat i nästan 3h för att få några bilder på Storlom. Det här hade jag definitivt inte med i beräkningen att få uppleva deras mest intima stund. Bilderna är  beskurna och förstorade, därav den lite begränsa kvalitéen på bilderna. Men du kan klicka på dem för att se kärleksakten i större format.

Här kommer några ytterligare bilder på Storlom från olika fototillfällen

Storlom-18Storlom-17

Storlom-2Storlom

Storlom-37Storlom-3

Vill du lyssna på hur en Storlom låter rekommenderar jag radioprogramet Pausfågeln via SR P2:

https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3275&grupp=6563&artikel=2719158