Kanske det är fler än jag som tycker att våren rusar iväg alldeles för fort. Jag skulle faktiskt önska att det var en månad till mellan Påsk och Midsommar. För inte alls länge sedan kom jag hem från en fantastiskt fin resa till Varanger – Hornøya i Finnmark i Nordnorge. Den här veckan har jag varit på Tjäderspel i Tiveden. I morgon så är vi redan in i maj månad och jag har inte varit på Öland eller Västkusten än. Nu gäller det att ta tillvara på alla de möjligheter som ges till fler utflykter i vardagen för att dokumentera allt som händer i naturen just nu.

Tjäderspel är en mäktig upplevelse där du kan få se Skogarnas drakar utkämpa strider för att visa vem som är den starkaste och vackraste tuppen inom området. Tjädertupparna håller sig ofta inom samma område medan Tjäderhönor kan flytta upp till en mil. Spelplatserna är samma från år till år, ofta i gammelskog där man Tjädern i ögonhöjd har fri sikt inom ett tillräckligt stort område. Tjädern är mycket vaksam vilket innebär noggranna förberedelser för du ska kunna uppleva detta. Jag har nu flera gånger förlitat mig på David på Naturguide Tiveden och hans gedigna kunskaper och erfarenheter. Hans arrangemang med ett mindre antal deltagare och ett stort personligt engagemang för varje deltagare uppfyller precis allt det jag kan förvänta för att få bra förutsättningar till en bra upplevelse.

Tjädern flyger in till spelplatsen på kvällen, ibland redan vid 19-20 tiden och några kanske när mörkret börjat att lägga sig i skogen. Du måste därför vara plats i ditt gömsle i god tid och dessutom göra klart med alla förberedelser inför en tidig morgon nästa dag. Därefter måste allt vara helt tyst och lugn för att du ska få chansen att uppleva tjäderspelet. Men att ligga i gömslet på kvällen är också en del av upplevelsen. Särskilt när Tjädertupparna flyger in till spelplatsen och sätter sig i en lämplig Tall. Ibland med ett stort brak och kraftigt ljud av flaxande vingar. David kommunicerar med alla deltagare via appen Whats Up och ger dig både instruktioner och råd. Klockan 03:30 börjar vi att förbereda oss för morgonens upplevelse och fotografering. En deltagare i taget får i sitt gömsle lugnt och försiktigt utan att göra minsta lilla ljud ifrån sig förflytta sig från madrassen i gömslet till stolen för att göra sig klar. När klartecken ges så blir det nästa deltagares tur att flytta upp i sin stol, osv. Runt klockan 4 på morgonen sitter sedan alla klara i sina gömslen. Spänningen och förväntningarna inför vad som kommer att ske är påtaglig.

Det Tjäderspel som jag var på den här gången, den 26-28 april 20232 innebar att spelet redan pågått på platsen i flera veckor och parningar hade redan skett. Därför var spelet inte så intensivt men gav istället möjlighet till att lugnt studera den här oerhört vackra fågeln när den gick omkring och markerade revir mot andra tuppar i området. Jag hade också turen att mitt gömsle låg till så att jag flera gånger under de två dygn jag bokat hade ”Kungen” framför mitt gömsle. Alltså jag hade den Tjädertupp som vunnit alla sina kamper och fortplantat sig flest gånger det här året rakt framför mitt gömsle och i bra ljus flera gånger.

Jag tittar mycket på bilder som andra har tagit. Ofta tänker jag att jag också skulle vilja kunna få till det lika bra. Det är sällan som jag är nöjd med de bilder som jag själv har tagit. Men den här gången är jag faktiskt väldigt nöjd med flera av de bilder som jag hade med mig hem från den här upplevelsen med Naturguide Tiveden. Det tillhör verkligen undantagsfall när jag sticker ut hakan och säger att här har jag lyckats. Men du får nu chansen att se och själv bedöma vad du tycker om de bilder som nu kommer.

Bilderna här ovan gillar jag främst för att tuppen huvud och hals speglar sig som en skugga på stjärtfjädrarna. Klicka gärna på bilderna för att se dem i större format.

Här följer och avtecknar sig Tjädertuppens hals och huvud mot grenen i bakgrunden. Bilden är tagen med en Nikon Z7 II med ett Nikon Z 70 -200 f2,8 + 2,0 TC. Jag använder manuella inställningar och i den här bilden f /7,1, ISO 1 250, och 1/250 dels sekund. Jag hade givetvis kunnat dra ner på ISO och ökat bländaröppningen i det här fallet.

Bilden här ovanför är nog den som jag själv tycker allra bäst om. Tjädern står på en stenhäll och kikar upp för att välja vilken Tall han ska flyga upp i för att äta. Ljuset tycker jag ligger helt perfekt i den här bilden som är tagen med f /6,3, ISO 800 och 1/160 sekund.

Avslutar med tre bilder där Tjädern bildligt säger hej då genom att bakifrån visa upp sina fina stjärtfjädrar. Även här gillar jag ljuset och särskilt på den första bilden där halsfjädrarna bildar ett oerhört vackert mönster. Rekommenderar även här att du klickar på bilderna för att se dem i större format.

David har satt upp en mysig camp där varje dag avslutas med att David lagar en god lunch till alla deltagare över öppen eld med sin stora Muurikka. Första dagen Hamburgare och andra dagen Vegofärs med goda såser att rulla in i bröd. Ett stort tack till David på Naturguide Tiveden för en fantastik naturupplevelse. Du kan vara helt säker på att jag bokar igen till nästa år.

Besök gärna Naturguide Tiveden på den här Hemsidan: https://www.naturguidetiveden.se/sv/ David har också flera andra fina naturupplevelser att bjuda på, tex Bäver- eller Älgsafari eller varför inte ett Orrspel.

Om du också gillar bilderna i det inlägget skriv gärna en kommentar. Givetvis går det också bra att skriva om du inte gillar dem 😉 Kanske du har något råd eller tips som gör att jag kan lyckas ännu bättre nästa år.