Omkring 7 km från Alvesta mot Växjö ligger två små samhällen som heter Gemla och Öja. De ligger sida vid sida alldeles bredvid varandra och kallas även för Gemla stationssamhälle och Öja kyrkoby. Jag förstår om du som läser detta inte har hört talas om någon av dessa platser. Finns det då något som skulle göra någon av dessa platser kända?

– Jo, i Gemla ligger Träleksaks tillverkaren Micki, kanske mest kända för sina ”Lära gå vagnar” ”Bultbrädor” och ”Plocklådor” som är anpassade för mindre barn. Många barn har genom åren också lagat mat på leksakspisar i trä från Micki. Men det var inte om leksaker dagens blogginlägg skulle handla om utan Sveriges minsta verksamma Folkets Park som ligger i Gemla.

Gemla Folkets Park

DSC_3640

Folkparken i Gemla har anor sedan 1926 och är idag 88 år senare fortfarande verksam som en Folkets Parkförening. Det hela startade med att man 1926 först bildade Parkföreningen Sommarsol u.p.a. Det allra första mötet i själva Folkets Parksföreningen ägde sedan rum den 18 juni 1926 med de 22 st dåvarande andelsägarna och som hade betalat 10 kr var för sina andelar. Det var tack vare Gustav Karlsson eller så som han oftast kallades för Gustav i Ryttaregården som upplät mark för att man skulle kunna bygga upp ett Folktes Park i Gemla. Idag betraktas parken som den minsta verksamma Folkparken i det här landet.

DSC_3636

Personligen betraktar jag Folkets Park som något oerhört viktigt i vårt samhälle. Jag tror dock tyvärr inte att det är så många idag som känner en så stark koppling till den här företeelsen som förr i tiden. Folketsparksrörelsen har kanske sin allra största blomstringstid bakom sig. Men faktum är att på senare år har Folkparkerna börjat att få ett nytt uppsving och det börjar bli populärt att både besöka och att uppträda runt om i parkerna igen . Som ett tydligt och bra exempel på det kan väl nämnas Brolle junior som är mycket aktuell i parkerna den här sommaren.

För er som är lite yngre och eventuellt läser detta och inte riktigt förstår vad en Folkpark är för något så rekommenderar jag er att ni frågar era föräldrar eller rentav deras föräldrar om var de träffade varandra för första gången. Möjligheten är ganska god till att de svarar i något av landets många Folkparker. Så var det med mina föräldrar, de träffades varandra för första gången i Folkets Park i Åtvidaberg. När jag växte upp så reste jag ofta runt till danser i olika Folkparker i Östergötland och norra Kalmar län.

Citat från en skrift sammanställd när parken i Gemla fyllde 80 år, 2006.

”Folkparkerna i det här landet har en utomordentligt värdefull och unik kulturskatt att bevara. Troligen har de också varit en ”vagga” för många mer eller mindre kända artister, sångare och revymakare för att inte tala om de orkestrar som alla spridit glädje för genrationer under flera årtionden. Därom vittnar bl.a en del av de affischer som fortfarande finns bevarade.”  Ingvar Nyberg 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Några exempel på artister och band som spelat i Gemla Folkets Park:

  • Snoddas
  • JokkmocksJokke
  • Anna-Lena Löfgren
  • Tore Skogman
  • Trio med Bumba
  • Anna Öst
  • Agneta Fältskog
  • Little Gerhard
  • Östen Warnebring
  • Gunnar Viklund
  • Hep Stars
  • Harry Brandelius
  • Siv Malmkvist
  • LillBabs
  • och många många fler…

Dansbanan

Det centrala i en Folkpark är självklart själva dansbanan och vid mitt besök i parken så hade det nyligen firats midsommar där. Dansbanan är idag delvis in-glasad för att de inte ska vara så väderberoende. Alla vet ju hur det kan vara på just midsommar och vad är väl då lämpligare än att sätta midsommarstången mitt på dansbanan under tak.

DSC_3462

 

Stämningsbelysning:

För att skapa en trevlig och mysig atmosfär under danskvällarna så var givetvis belysningen av allra största vikt. Här i Gemla så har man behållit de klassiska färgade lamporna i parken. Klicka på bilderna nedan för större format:

Folkparksaktiviteterna

I en ”riktig Folkets Park” så var det inte bara dans på kvällarna, det skulle givetvis finnas andra aktiviteter också. Chockladhjul, lotterier och luftgevärs skytte var vanliga aktiviteter och så även här i Gemla:

Detta bildspel kräver JavaScript.

Utomhusscenen

Det som åtminstone känns lite unikt för Gemla Folkets Park är den enormt fina utomhusscenen med den vackert målade scendekoren som är målad av konstnären Niklas Aronsson och som själv är bördig från orten. Bilderna nedan går att klicka på för större format.

Cafeterian

Vad vore väl en Folkpark utan en cafeteria? Jo det skulle nog vara en Folkpark i alla fall, men visst smakar det bra med en kopp kaffe serverat med det något av det mest traditionella man kan serveras i en Folkpark, äggmacka med ansjovis gjort på kavring och sedan en mazarin där till. Extra gott smakar det givetvis om kaffet dessutom sedan serveras i speciella koppar och från kaffekannor som är märkta märka med ”Folkets Park”

Detta bildspel kräver JavaScript.

Har du aldrig besökt en Folkpark tidigare så hoppas jag att du blivit inspirerad av att göra det nu när du faktiskt har läst så här långt och tittat på bilder i det här blogginlägget. Titta efter programmet i just din Folkpark i sommar, har du tur kanske Brolle Rock’n Roll on Tour kommer just till din Folkpark. Annars är det fullt av olika kulturaktiviteter för både barn och vuxna i parkerna i sommar.

Har du egna minnen kring någon eller några händelser i någon Folkpark i landet så skriv gärna ner det i en kommentar här nedanför!

Tack på förhand!

Dick Wåhlin