När våren kommer så kommer också ljuset som vi (amatör)fotografer gillar så mycket. Så den här helgen har jag varit ute med kameran både lördag och söndag för att besöka platser som jag tycker särskilt mycket om.

Lördagen den 14 mars utflykt till Röttle by

Röttle är en lite by som ligger i sluttningen ner mot Vättern mellan Gränna och Gyllene Uttern.  För att beskriva Röttle så lånar jag följande text från Gränna museums Hemsida:

”Röttle by är en betagande idyll med stämningar från gången tid och en frodig grönska i trädgårdstäppor och åfåra. Vintertid är några av de röda stugorna från 1700- 1800-talen tillbommade, men sommartid är de befolkade av sommargäster. Turister och ortsbor hittar också i stort antal vägen till denna naturens och kulturens pärla. Om gången storhetstid i byn talar två kvarnbyggnader – Rasmus kvarn och Jerusalems kvarn – bägge tillhörande Stiftelsen Grenna Museum.”

Detta bildspel kräver JavaScript.

Röttle finns omtalat i gamla handlingar redan från år 1279 och benämndes då för Rytiofors, den rytande forsen. Runt detta rytande vatten så byggdes olika industrier upp av Per Brahe dy på mitten av 1650-talet. Här fanns tex Smålands äldsta kända pappersbruk och flera kvarnar.

 

En av kvarnarna är idag bevarad och kallas för Rasmus kvarn

Bland dessa gamla byggnader är det också roligt att leta efter fina detaljer att fotografera. Här har jag valt en vacker fasadlykta och två fina fönster. Speglingen i det större fönstret tycker jag särskilt mycket om själv.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Söndagen den 15 mars 2015 utflykt till Rävafallet.

Rävafallet är en plats som kan vara lite svår att hitta till. Det ligger i norra delen av Habo kommun på Hökensås. Vägen dit är bitvis ganska dålig och svår att köra på. Man behöver en ganska detaljerad beskrivning för att hitta dit. Det gäller först att stanna på rätt ställe längs en smal, krokig och skumpig skogsväg. Därefter får man gå en knapp km längs en stig i en fantastiskt vacker tallskog. och först när man kommit ungefär halvvägs så börjar man att höra bruset och senare dånet av det forsande vattnet från Rävafallet.

DSC_8022

Att fotografera rinnande vatten är tacksamt när man vill skapa en fin och stämningsfull bild. Men alla kanske inte vet hur man gör för att få fram effekten av rinnande vatten så därför kommer här två olika exempel med beskrivning

Detta bildspel kräver JavaScript.

Den första bilden är tagen med kamerans automatiska inställningar. Kameran valde då att fotografera med ljuskänslighet  ISO 800 bländare 7,1 och tiden 1/250 sekund. Den andra bilden är tagen i  ”S” – läget på kameran där du själv väljer exponerinstid och kameran bestämmer vilken bländare som passar bäst för att få en bra exponering. Även här är ljuskänsligheten ISO 800 men här valde jag att fotografera med den betydligt långsammare tiden 1/13 sekund och kameran ställde då in bländaren på 36. Det är alltså den längre exponeringstiden som skapar den mjuka effekten av rinnande vatten. Båda bilderna är tagna med stativ även om den första bilden mycket väl hade blivit skarp även utan stativet. Experimentera gärna själv med olika exponeringstider för att få fram den effekt du önskar men var lite försiktig med att överdriva effekten.

Här ett kommer ett exempel till på vad en längre slutartid betyder och ger för effekt när man fotograferar rinnande vatten

Detta bildspel kräver JavaScript.

Bild1. ISO 800, bländare 7,1, tid 1/160 sekund. Kamerans egna automatiska läge.

Bild 2. ISO 200, bländare 29, tid 1 sekund.

Så efter dessa båda exempel hoppas jag att du tar dig modet  och från och med nu tar steget in klubben: VVA = Våga Vägra Auto.

Bara genom att lämna kamerans automatiska läge och vrida ratten till läge ”P” = Programautomatik så innebär det att kan du helt plötligt kan börja att använda en rad olika bra funktioner som tex exponeringskompensation och själv avgöra om du vill använda blixt eller inte.