Det har varit en tuff tid att komma tillbaka från höstens elände då jag drog av min hälsena, inte bara en gång utan två gånger för att vara helt säker på att det var gjort ordentligt. Skämt åsido,  att behöva gå med bandage och kryckor i tjugo veckor är egentligen inget att skämta om. Hur som helst efter att ha varit igång och arbetat i princip i tre månader efter min långa sjukskrivning i höstas så tog jag idag en semesterdag och kan nu därför också pricka en av mina punkter på min ”bucketlist”.  Att åka till Kyrkömosses Bilkyrkogård har länge varit något som jag verkligen har velat att göra och idag blev det då äntligen av.

Först ett litet fototips

Jag hoppas att ni kommer att gilla de bilder jag kommit hem med i min kamera från dagens utflykt. Efter redigering är de nu också färdiga för att visas upp för er. Brukar också väva in lite fototips här bloggen,  så även idag. Här kommer ett fototips som kanske går lite på tvärs hur man annars normalt sett brukar tänka:

Mörkerfotografering = Ingen blixt utan använd istället ett stativ!

Dagsljusfotografering = Använd blixt! (Undantaget är de s.k ”blå timmarna” som inträder en timme före och efter solnedgång)

Kyrkömosse Bilkyrkogård

DSC_8297

Allt vi förbrukar som människor ska på ett eller annat sätt tillbaka till jorden som det ursprungligen kommit från. Men med tiden så har vi också blivit alltmer miljömedvetna och försöker idag att återvinna så mycket som möjligt. Så här har det inte alltid varit och ett tydligt exempel på det är hur vi idag tar hand om gamla uttjänta bilar. Är man i min generation så kommer man ihåg alla gamla skrotupplag som fanns i stor sett minst en i varje tätbebyggd ort i landet.

Kyrkömosse Bilkyrkogård är ett exempel på en gammaldags bilskrot, Troligen en av de sista som fortfarande finns kvar. De flesta andra har tack och lov rensats bort och sanerats av miljöskäl. Men ändå trots omsorg om naturen så är jag glad över att man har bevarat Kyrkömosses bilkyrkogård. Det är  idag en plats som många besöker. Ja faktum är att det är en av landets stora turistattraktioner och som är känt långt utanför Sveriges gränser. Men det var lång ifrån självklart att Kyrkömosse strax utanför samhället Ryd i Tingsryds kommun skulle få finnas kvar. Det fanns ett beslut om även den skulle tas bort och saneras men idag finns efter överklaganden från många i allmänheten ett bygglov för platsen som gäller många år till framöver.

OBS Om du klickar på bilder här nedanför så ser du dem i större format

Jag har delat upp bilderna i tre olika block och här kommer det första som visar skyltar, byggnader, skrot m.a.o  sådant som inte är bilar:

Nästa block visar bilder på bilar och den miljö som de står i idag som monument över en tid som varit:

Det sista blocket är bilder där jag krupit nära för att fånga olika detaljer från alla dessa gamla bilvrak på Kyrkömosse

 

Det vore kul om du tog dig tid till att skriva någon liten kommentar till det här inlägget. 

Vad tycker du om bilderna?

Får du själv några gamla minnen som väcks till liv när du tittar på dem?

Har du rentav själv varit här ?