Våren är underbar på många sätt och vis för oss som gillar att fotografera. Dels kommer ljuset tillbaka och man får bra tillfällen till att utnyttja de så kallade ”blå timmarna” (en timme efter soluppgång och en timme före solnedgång) då ljuset är som allra bäst för fotografering. Sedan kommer allt nytt liv i naturen  med underbara färger som också är intressant att fotografera. Men det jag uppskattar allra mest är vårens rikliga vattenflöden som går att göra så mycket spännande saker med på bild.

Här kommer en bildserie från dagens fotoutflykt där jag tagit bilder med extra långa exponeringstider vilket givetvis också har krävt användande av stativet.

DSC_8430

Till bilden här ovanför har jag använt ISO 100 bländare 8 och tiden 3 sekunder. Bilden är tagen med vidvinkel 10 mm

Hassafall

Hassafall ligger i Hovslätt strax söder om Jönköping och är ett tacksamt utflyktsmål om man gillar att experimentera med vattenfall och rinnande vatten. Omgivningarna kring detta vattendrag, som heter Tabergsån, är som taget direkt ur en berättelse av John Bauer och är sagolikt vackert.

Här kommer lite fler bilder som går att klicka på för större format och bildinformation om vilka inställningar som är använda.

Som ni ser så har jag använt ganska små bländare och långa tider expeneringstider´mellan 2,5 sekund till 8 sekunder för att  fram den tydliga effekten av rinnande vatten. Det är kanske t.om. så att en del tycker att effekten är lite överdriven. Men det är bara att testa själv och börja prova med exponeringstider runt en sekund och mer. Lycka till!