För två veckor sedan var Helena och jag uppe norr om Stockholm och hämtade hem vår första Husbil. Det är egentligen ett eller två år tidigare än beräknat som vi blev ägare till en Husbil. Men när vi fick möjlighet att köpa en Husbil som endast hade gått 100 mil och bara var använd en enda helg så kunde vi inte låta det tillfället gå oss ur händerna. Husbilen som vi nu har köpt är en Ford Siesta Hobby 65 TL av 2013 års modell.

Öjebro

Vi åkte från Bankeryd och vårt första mål var Öjebro. Helena hade där en träff med sitt gamla tjejgäng från Motala i en sommarstuga där. Eftersom det bara var tjejer så var det aldrig meningen att jag skulle stanna kvar. Men ett glas cider och nyplockade jordgubbar fick även jag smaka på. Sedan hängde jag med på en liten rundvandring i Öjebro också

Det här är en underbar plats som jag tror att ganska få känner till hur vackert det är. Den här lilla platsen ligger mellan Mantorp och Skänninge och idag passerar nog de allra flesta förbi utan att ha en aning om hur fint det är om man bara stannar till och går in i byn bland de gamla husen. I byn har det en gång i tiden funnits hela 15 kvarnar och sågar samt flera pubar. Öjebro är nog annars mest känd för sin gamla stenbro. Den är en av landets längsta och äldsta bevarade stenbro och uppfördes redan år 1797. Den är också lite särpräglad med sina isbrytarnosar på varje bropelare vända uppströms i Svartån. Idag vårdas bron av riksantikvarieämbetet.

Motala

Från Öjebro fortsatte jag upp till Motala för att leta ställplats till Husbilen. Hade precis veta att det i Motala var ett stort evenemang i form av Triathlon VM. Så jag var nog ganska övertygad om att det inte skulle bli lätt att hitta plats. Ringde först till Södra Hamnens ställplats och fick veta att där var det fullt. Körde sedan mot Mallbacken vid Torrdockan alldeles bredvid Motala Ström. Här hade jag tur och fick den sista plasten. Innan jag kom fram så fick jag uppleva första utmaningen med att köra Husbil mot vanlig personbil. Den första vägen jag tog mot Mallbacken så stoppades jag av en alltför låg järnvägsbro. Bilen är 2,8 m hög plus en Tv-antenn och bron hade en fri höjd på 2,9 m så jag vågade inte chansa utan fick vända och köra en annan väg fram till ställplatsen. Men visst det är inte alls illa att kunna få stå med Göta Kanal som närmaste granne längs ena långsidan på Husbilen. Andra kvällen besökte vi Berggrens källare för en bit mat med några våra vänner från Motala.

Triathlon VM

Triathlon VM signalerar folkfest för mig så på lördagsmorgonen cyklade vi in till centrum för att se starten av detta evenemang. Visst var det Folkfest och massor med publik som stod nere vid kajen vid Motalaviken för att får en lite glimt att av atleterna som skulle simma 4 km, cykla 12 mil och sedan avslutningsvis också springa 3 mil innan de gick i mål. Jag hängde på några pressfotografer och utan att tänka på det så hade jag visst också hamnat innanför en publikavspärrning. Men jag hade en perfekt bildvinkel för att fotografera när de kom springande upp från vattnet och skulle växla om till cykling.

Starten:

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vid växlingen till cykel:

Detta bildspel kräver JavaScript.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Cykel:

Detta bildspel kräver JavaScript.

Några korta videsnuttar har jag också klippt ihop till en kort film för att ni bättre ska ha möjlighet att få uppleva den där känslan av folkfest.

Backen, Bomhult

När det var dags att bege sig ifrån Motala så ringde vi våra vänner som har en stuga söder om Ödeshög för att höra om de ville möta oss uppe på Omberg. Nu var de upptagna med att lägga om taket på sin jordkällare så det passade inte så bra. Men de hälsade istället oss välkomna till ställplats Bomhult. Vi handlade med oss lite mat och körde ner till dem. Det här en ställplats som aldrig kommer att bli någon officiell ställplats. Men jag kan lova att miljön här gör att den är svårslagen och att redan på premiärturen få uppleva Sveriges finaste ställplats är en stor förmån. Dessutom alltid lika trevligt att träffa Anna och Roger.

Nu är vi hemma igen för en veckas arbete till innan den riktiga semestern börjar. Glada för att allt har gått riktigt bra under premiärturen och nu börjar vi första ännu lite mera av hur praktiskt och bra det är med att äga en husbil.

Avslutar det här inlägget med ett par ”Selfies” tagna i kromet på en gammal Mercedes vid Motala Motormuseum