(Alla bilder går att klicka på för större format)

Den här hösten har varit perfekt för små utflykter under helgerna med Husbilen. Det finns mycket att upptäcka i närområdet och den friska luften får man med på köpet när man ger sig ut. Förra helgen åkte vi sent på fredagskvällen upp till fågelsjön Tåkern i Östergötland. Vi landade vid Hovs fågeltorn sent på kvällen och gick och lade oss för att sova direkt när vi kommit fram. Satte sedan väckarklockan på ringning en timme före soluppgången med förhoppning om att få uppleva ”Det stora lyftet” på morgonen. Det stora lyftet är när tusentals gäss lyfter från sjön i princip samtidigt under ljudliga former. Det börjar med att gässens tydliga och karaktäristiska läte hörs i mörkret från sjön. Efter en stund hör man sedan hur de lyfter och flyger ut mot åkrarna för att beta i sig mat. Ljudet när så många gäss lyfter samtidigt är svårt att beskriva men kan väl närmast liknas vid ljudet av ett snabbt annalkande oväder eller liknande.

Klockan ringde och vi steg upp för att ge oss iväg till fågeltornet innan solen steg upp över horisonten. Visst var det många gäss som lyfte från sjön den här morgonen men inte så många så man kan påstå att det var ”Det stora lyftet”. Det hade ändå den fördelen att det var lättare att följa några flockar med kameran och ta några bilder på flygande gäss.

Efter ha gått tillbaka till husbilen och ätit frukost samt tagit en liten extra tupplur så gick vi ner till fågeltornet på nytt. Då hade också några erfarna fågelskådare kommit till tornet. Då gäller det att både lyssna och ställa frågor eftersom min kunskap om olika fåglar är mycket begränsad. Men en fågel som jag känner igen utan hjälp från fågelskådare är svanar och de är också vackra att titta på särskilt när de flyger.

Jag hade nog inte på egen hand upptäckt att det även fanns Havsörnar på plats den här morgonen. De riktiga fågelskådarna med sina tubkikare räknade in inte mindre än sex havsörnar. Jag själv såg bara de två som seglade uppe i luften rakt ovanför fågeltornet. Tydligen motionerar örnarna gässen som ligger sjön ibland. Örnarna seglar över middagsbordet och letar efter avvikande gäss som ser ut som lätta byten för dem. Vi såg dock inga örnar som dök mot vattenytan den här morgonen. Men när de var uppe i luften så hördes tydliga varningsljud från gässen i sjön. Försökte flera gånger få en bra bild på en Havsörn men den ljusa bakgrunden gjorde att det trots kraftig överexponering endast blev siluetter.

DSC_4413

Avslutar med några bilder gäss vid vassen nära fågeltornet och på en av dessa kan du också se Häger landa mitt bland gässen

Kommande helg så styr vi med Husbilen ner Varberg. Jag ska ändå åka dit på en klubbledarträff för Fotoklubbar i Västsverige som äger rum på lördag. Men Istället för att bara tillbringa lördagen i Varberg så tar vi alltså Husbilen dit och stannar där hela helgen.