Torsdagen den 11 oktober klockan 06:10 på morgonen lyfte flygplanet från Landvetters Flygplats mot Schipol Airport i Amsterdam. Efter transfer på Schiphol fortsatte resan till Kilimanjaro Internationell Airport utanför Arusha i Tanzania, efter 8 h och 25 minuters flygtid landade vi där klockan 20:00 lokal tid (+1h). 

Det här skulle bli vår drömresa, både för mig och min hustru Helena, den var planerad sedan lång tid tillbaka. Flygbiljetterna köpte vi av KLM redan den 15 januari. Safari  5 dagar i Tanzania bokade vi med Mind & Soul Travel som ägs av en svenska vid namn Susanne och som har bott nere i Tanzania i drygt 17 år. På Zanzibar bodde vi 8 nätter på Zanzibar Retreat Hotel vid Matemwe stranden på Nordöstra Zanzibar. Hotellet ägs av två svenska familjer och en Finlandssvensk. En av ägarna, Janne driver verksamheten nere på Zanzibar. Sista natten på Zanzibar bodde vi på hotell i Stonestown, men det var egentligen inte alls planerat…                              

Hela resan omfattade 16 dagar och jag har valt att delat upp den här reseberättelsen i flera delar och som publiceras vart efter de blir klara.Ni får vänta till den sista delen för att får reda på varför vi oplanerat fick en extra natt på hotell i Stonetown.

Vi har landat på flygplatsen i Tanzania och möts av vår Safariguide från Mind & Soul Travel. Hans riktiga namn är Noel men alla kallar honom för Toyota. Vi satte oss i den Safari jeep som vi kom att tillbringa många timmar i de närmaste fem dagarna. Toyota körde oss direkt till vårt första Hotel, Ilboru Safari Lodge i Arusha. Efter en lång resa och en kort natt före resan var det skönt att bara äta en lättare måltid och därefter gå till sängs

Ilboru Safari Lodge i Arusha

Fredag den 12 oktober

Från Arusha till Tarangire National Park är det drygt 14 mil att köra. Med vägarnas standard och gällande hastighetsbegränsningar, samt flera poliskontroller längs vägen, så tog det nästan 3h att komma fram. Tarangire National Park är en av Tanzanias mindre Nationalparker. När det är rätt årstid så är parken mycket värd att besöka eftersom det då är en stor koncentration av djur på en relativt liten yta. Nationalparken är långsmal och omfattar totalt 2 850㎢. Rätt årstid för att besöka Tarangire är under torrsäsongen juli – november då det samlas mycket djur som söker vatten vid Tarangirefloden och runt våtmarkerna i den sydöstra delen av Nationalparken.

När vi kom fram till Nationalparken så tog vår guide hand om en del pappersarbete innan vi fick åka in parken. Väl där inne börjar vi omgående  att köra s.k. Gamedrive, vilket innebär att nu startar safarin på allvar och vi börjar att aktivt leta efter djur och fåglar. Hela upplägget på vår Safari gick ut på att tillfredsställa mitt stora fotointresse. Vår guide Toyota är van att köra fotografer, det märks omedelbart att han förstår vad en fotograf önskar. När vi ser djur eller fåglar och kameran åker fram så kör Toyota till ett ställe med en bra kameravinkel och ljuset från rätt håll. Det är inget som vi behöver säga till om eller dirigera honom till, det sker med automatik genom hans goda vana och kunskap. 

Liliac Breasted Roller / Blåkråka

Det första intressanta vi stöter på är en Liliac Breasted Roller eller Blåkråka som den heter på svenska. Den sitter på en gren nära vägen och när vi närmar oss sitter den kvar på grenen. Ett tacksamt och ganska enkelt fotoobjekt som gärna agerar fotomodell framför kameran. Jag skojar med Toyota och säger att den här har väl parken tränat noga för att ge gästerna en bra start. Vi fortsätter sedan mot ett vattenhål där vi ser både djur och fåglar. Det är bl.a. gråhägrar, några Impalor, samt flera Gnuer och Zebror. Här stannar vi ett tag och tar lite bilder innan vi fortsätter längre in i parken. 

 

Toyota berättar att där man ser Zebror så är ofta Gnu inte alls långt därifrån och tvärt om, de har utvecklat ett bra samarbete med varandra. Gnu är mycket vaksamma djur och är ofta de som upptäcker rovdjur snabbast. Men samtidigt är de väldigt glömska och när de varit vid ett vattenhål eller en flod och druckit vatten och går därifrån så hittar de inte tillbaka dit igen. Zebror däremot har gott minne och full koll på var det finns vatten. Gnu följer Zebrorna till vatten samtidigt varnar Zebrorna för farliga rovdjur, alltså ett samspel med stor fördel för båda arterna.

Klockan hade närmat sig lunchdags och vi körde fram till vår första Safari Lodge, Tarangire Safari Lodge

Innan vi reste från Sverige funderade vi en del på hur det skulle bli att bo i Tält. Men när vi väl såg vårt Tält i Tarangire  insåg vi att det blir inga som helst problem. Tält innebär att det är Canvas-duk och myggnät i väggarna, men man sover i en riktig dubbelsäng. Bakom sängen på bilden ovan syns en dragkedja och den går till ytterligare ett utrymme med vattentoalett och dusch. Det är som att bo i ett hotellrum men med tältduk som väggar. Fördelen med dessa väggar är att man på kvällen och natten kan höra djuren som ibland är riktigt nära tälten. Givetvis får man inte på egen hand gå ut efter mörkrets inbrott utan att först kalla på en av Tältlägrets vakter. 

Efter att ha checkat in på vår Lodge och även lite vila efter lunchen var det dags för dagens andra Gamedrive. Vi träffade ganska snart på en grupp elefanter. Hela eftermiddagen ända fram till kvällen var fortsättningsvis också väldigt lyckad, Vi såg bl.a Imaplor, Giraffer, Zebror och ännu fler Elefanter. Men även fåglar som Superb Starling (Brunbukig Glansstare), Black Winged Stilt (Stytlöpare), Golden-tailed Woodpecker (Guldstjärtad Hackspett), och flera andra som jag ej lyckats artbestämma. 

 

Lördag den 13 oktober

Egentligen hade vi planerat för tidig Gamedrive och vara ute strax före soluppgången men valde istället att stanna på vår Lodge och äta frukost. Vi kunde därför istället välja att ta med oss Lunchboxar och vara ute hela dagen, därmed komma längre iväg utan att behöva passa lunchtider. 

Utsikt över Tarangirefloden från Tarangire Safari Lodge

Under natten hade både Elefant och Buffel rört sig området runt våra tält. När solen gått upp gick jag ut med kameran och njöt av utsikten över Tarangirefloden. Såg lite fåglar i området och den här Ruppell’s Griffon Vulture (Rüppelgam), klassad som en akut hotad art. Det är en fågel som kan flyga riktigt högt, runt 6 000m är inte ovanligt. Det anses också vara den här arten som har höjdrekordet bland fåglar efter att ett exemplar sågs flyga på 11 300m höjd. 

Ruppell’s Griffon Vulture

Efter frukost när vi packat och lastat vår Jeep gav vi oss ut på Gamedrive i Tarangire igen. Det här blev troligen också den dag som vi såg allra mest djur av samtliga dagar

Det finns också några riktiga höjdpunkter under den här dagen. Den första var när vi såg två unga Lejonhanar, troligen bröder, ligga och sova uppe på en gren relativt nära vägen. De såg ut att sova ganska djupt men ibland tittade de upp lite nyfiket på oss.

Lejonbröder
Lejonbröder
Ung Lejonhane

 

Den andra höjdpunkten var en grupp Zebror som stod under ett träd men ändå så pass fritt att jag fick bilder några som jag själv är mycket förtjust i. 

Zebra
Zebra

Den tredje höjdpunkten för dagen var när vi kom ner till sydöstra delen av Tarangire nere vid våtmarkerna, där många djur samlas för att dricka vatten eller enbart svalka sig i värmen.

 

Sen eftermiddag var det dags att lämna Tarangire National Park och köra vidare till nästa Lodge, Tloma Lodge som ligger nära gränsen till Ngorongoro. Syftet med att köra hit var att avverka en del av morgondagens resa vidare till Serengeti National Park. Men berättelsen om Serengeti får ni vänta med att läsa tills dess att jag är klar med nästa del av den här reseberättelsen. Stay tuned…

Vill du få en signal när nästa del i den här berättelsen om resan till Tanzania och Zanzibar publiceras så rekommenderar jag dig att prenumerera på den här bloggen. 

Planerar du för att åka till Tanzania på Safari så kan jag lämna mina allra bästa rekommendationer till Mind & Soul Travel. Du hittar dem via den här länken: Mind & Soul Travel

Avslutar inlägget med en kort video filmad med min mobil