Zanzibar

I kampen om Afrika mellan Tyskland och Storbritannien förklarade Storbritannien Zanzibar som sitt protektorat 1890 och avskaffade samtidigt slaveriet. Blev självständigt från Storbritannien december 1963. (Samtidigt som Tanzania). Redan i januari 1964 inträffade en blodig revolution och Sultanen mördades. Därefter ingick man en union med Tanzania och President Julius Nyerere. Zanzibar tillhör idag Tanzania men har ett betydande självstyre. Egen konstitution, parlament, regering och president. Zanzibar till de så kallade Kryddöarna och har en befolkning på nästan 1,3 miljoner invånare. 

 

utflykt-15

Zanzibar Retreat Hotell

Vi landade på Zanzibar den 17 oktober och hade en dryg vecka med sol, bad och framförallt avkoppling framför oss. En taxi mötte oss på flygplatsen och körde oss de drygt fem milen fram till Zanzibar Retreat Hotel. Hotellet ligger på Maemwe stranden på nordöstra Zanzibar. Det behövdes inte många minuter på hotellet för att förstå och inse att vi kommit till helt rätt plats på den här ön. Retreat är precis det vi sökte och det man får känna och uppleva på Zanzibar Retreat Hotel

Hotellpersonalen

Hotellet ägs av två svenska familjer och en Finlandsvensk vid namn Janne. Det är Janne som är den som också driver hotellet på plats. All personal är  fantastiskt trevliga och väldigt serviceinriktade. Det jag kanske allra främst också vill framhålla kring Zanzibar Retreat Hotell är maten. Här serveras ett högklassig mat och du kan varje dag välja mellan olika fisk och kötträtter eller vegetariska alternativ.

Matemwe Beach

Stranden utanför hotellet var i allmänhet väldigt lugn och fridfull att vistas på. Men det var ändå hela tiden saker som hände ute på vattnet eller något på stranden som passerade förbi när man låg och kopplade av på strandsängarna utanför hotellet. Stranden är 15 km lång och 900m utanför strandlinjen finns ett rev som också fungerar som en vågbrytare. Tidvattnet är också väldigt påtagligt och när vi var där skiljde det upp till 4m mellan ebb  och flod.

En tidig morgon strax efter soluppgången träffades vi du och jag på stranden på Zanzibar. Vi blev kompisar med varandra trots att vi talar helt olika språk. Jag förstod inte din Swahili och du förstod varken svenska eller engelska. Din stora idol är Messi och du visste mycket väl vem Zlatan är. Du förstod också att jag kom från samma land som Zlatan. Tyvärr vet jag inte vad du heter men du ville gärna visa upp dina konster för mig och tyckte att det var spännande att sedan titta på bilderna i kameran. Efter ett tag kom din storebror och vår stund tillsammans fick hastigt slut. Din storebror uppskattade tyvärr inte att du pratade med en Muzungo (en vit man) på stranden. Men jag kommer alltid att minnas den här stunden när vi träffades på Matemwe stranden på Zanzibar.

Honeymoon

Att fira sin bröllopsresa på Zanzibar måste vara helt perfekt och jag kan verkligen rekommendera alla att då bo på Zanzibar Retreat Hotel. Vi träffade Lars & Lina som var  på bröllopsresa. Fick då en tanke om att göra en bildserie med temat Bröllopsresa. Jag fick tre unga par att agera modeller varav det egentligen bara var Lars & Lina som var på en riktig bröllopsresa. Här kommer några bilder på temat Bröllopsresa på Zanzibar

Utflykt till Norra Zanzibar

En dag gjorde vi en tur med taxi norrut på ön till Nungwi. Men innan vi landade där besökte vi också den berömda Kendwa Beach, en anläggning som räddade och tog hand om sköldpaddor, en fiskmarknad och ett båtbyggeri.

 

Skolan i Matemwe

Vi gjorde också ett besök i byn Matemwe och en skola som drivs av en stiftelse.

 

Soluppgång på Matemwe Beach

En sak att verkligen minnas från Zanzibar är de underbara soluppgångarna

 

Avslutning med en film som sammanfattar vår vistelse på Zanzibar

På söndagen var det ett gäng ungdomar från Stonetown som hade en utflykt till Matemwe. Jag följde deras olika aktiviter på stranden genom att filma med min mobil.