Ngorongoro är en stor krater efter en tidigare vulkan. För ca 3 miljoner år sedan fick vulkanen ett enormt utbrott och efterlämnade den stora kratern. Väggarna på kratern är mellan 400 och 600m höga och diametern varierar mellan 16 och 19km. Nere i kratern finns ett unikt djur och fågelliv där vissa djur lever nere i kratern under hela sitt liv. Ett djur som inte finns där nere är Giraff eftersom de inte har förmåga att ta sig nerför de branta väggarna med sina långa ben. Det finns bara en farbar och enkelriktad väg nerför kraterväggarna och på andra sidan kratern en enkelriktad väg uppför.

Tisdag den 16 oktober

Efter tre dagars Safari i Serengeti är det nu dags att lämna Kabu Kabu Tented Lodge och köra tillbaka mot Ngorongoro kratern. Kabu Kabu var en fantastisk fin Lodge att bo på med fina tält och underbar utsikt över savannen. Jag kommer särskilt att minnas den enormt fina stjärnhimlen på natten. Det är sällan man är på en så pass mörk plats där Vintergatan framträder så tydligt som här. Det är svårt att utan specialutrustning för Astrofoto att illustrera det på bild, men här är ett litet försök.

Serengeti
Kabu Kabu Tented Lodge Serengeti

 

Det är ca 9 mil att köra från Serengeti till Ngorongoro men det tar ändå omkring 2h  eftersom vägarna är som de är. Särskilt de sista milen när man börjar att klättra uppför själva kratern tar tid. Men vi lämnade Serengeti tidigt på morgonen och var framme vid nedfarten in i Kratern vid halv tio på förmiddagen.

Vägen ner i kratern är brant och väldigt skumpig, med andra ord det ger en rejäl dos med ”African Massage” 🙂 Men när man kommer ner i kratern så ser man direkt att här finns enormt mycket djur. Särskilt Gnu, Zebra och Buffel men även rovdjur eftersom tillgången till bytesdjur är god.

Men det som foto mässigt gjorde Ngorongoro extra intressant var ändå alla olika arter fåglar som vi såg.

Den Afrikanska Buffeln är ett stort mäktigt djur som det finns gott om i Ngorongoro. Att se Buffel på nära håll  ger respekt och buffeln utstrålar en pondus som är svår att förmedla på bild.

Besöket i kratern närmar sig sitt slut och vid en mindre sjö intar vi vår lunchbox. Här kan man inte sitta utanför jeepen och ära eftersom det seglar ett par örnar på låg höjd som gärna vill komma åt mat. På sjön simmar också några Rosaryggiga Pelikaner

Nu närmar det sig slutet på 5 dagars Safari i Tanzania. Vi kör tillbaka till Tloma Lodge där vi har bott tidigare en gång tidigare på vägen till Serengeti.

Onsdag den 17 oktober

Nu återstår endast transport tillbaka till flygplatsen i Arusha för vidare färd till sol, bad och avkoppling i drygt en vecka på Zanzibar. Men vistelsen på Zanzibar kommer i den 5:e och sista delen av reseberättelsen om Tanzania – Zanzibar oktober 2018.

Lite kuriosa om flygresan till Zanzibar. Planet var litet, 14 passagerare och starkt begränsad bagagevikt gjorde att vi fick tillgripa en speciallösning. Min Fotoväska full med utrustning vägde klart över de 5 kg handbagage som var tillåtet på detta plan. För att lösa problemet köpte vi en extra flygbiljett, en barnbiljett. När vi skulle checka in på flygplatsen undrade personalen var barnet var. När jag pekade på Fotoväskan nickade de med ett leende på läpparna.