Serengeti är en Nationalpark som jag är övertygad om att de flesta har hört talas om. Det är den näst största Nationalparken i Tanzania och omfattar 14 763 ㎢. Parken gränsar mot Kenya och på andra sidan gränsen heter förlängningen av parken Masai Mara. Från och med 1981 finns parken upptagen på Unescos världsarvslista. 

Söndag den 14 oktober, forts.

Vi hade lämnat Massaj byn bakom oss och fortsatte att köra mot Serengeti. Vi hade nu tre dags Safari  i kanske den allra främsta av alla Nationalparker i världen framför oss. Tidpunkten för besöket var utvald för att ha god möjlighet att se och fotografera de olika kattdjuren, Lejon, Leopard och Gepard. Oktober månad är i slutet på en längre torrperiod och gräset är lågt, i november startar en regnperiod och då växer sig gräset ganska fort högt. 

Bland det första man lägger märke till är hur stort och mäktigt Serengeti är. Stora vidsträckta öppna fält med gräs och vår guide från Mind & Soul Travel som kallas för Toyota säger att Serengeti ibland också kallas ”Oceans of Grass”. De första djuren vi träffar på är Thomsson gaseller

Det finns även en hel del fåglar och det här är en Kori Bustard, översatt till svenska heter den Kori Trapp. Den är drygt en meter lång och väger mellan 10 – 15 kg och är en av de tyngsta fåglar som kan flyga.

Serengeti67

Att Serengeti är stort upptäcker man bland på at man ibland kan åka långa sträckor utan att knappt se några djur alls. Medan det på andra platser finas stora samlingar som här med buffel.

Serengeti58

Som jag skrev så var syftet med att resa i oktober att få en större möjlighet att få se Kattdjuren och redan första dagen träffade vi på den här Leoparden som låg och sov upp i ett Sausage Tree, (Korvträd)

Det började att mörkna på himlen men inte för att det var kväll utan för att åskmolnen började samla sig över oss. Nu blev det inte så farligt med åskan men däremot så är det ett ypperligt tillfälle att fotografera strax efter åskregn. Det blir både fina färger och lite dramatiskt med en mörka himlen, eller vad tycker du?

Serengeti57

Det började närma sig kväll och vi körde vidare till vårt ”hem” för de kommande två nätterna, Kabu Kabu Tented Lodge.

Det här var den i särklass finaste Lodgen vi besökte och här hade vi ”All Inclusive” samt framför allt en underbar utsikt från balkongen till vårt ”tält”. Klicka på bilderna ovan så ser du dem i större format, precis som alla andra grupper med bilder i det här inlägget. Det kanske allra trevligaste var duschen som låg utomhus via en stenbelagd gång ut från tältet, där kunde man stå och duscha på kvällen och samtidigt se stjärnhimlen rakt ovanför sig.

Kabu Kabu

Måndag den 15 oktober

Kvällen före när vi satt och åt middag gjorde personalen oss uppmärksam på ett par lejon som strök omkring nära Lodgen. Vi tittade ut från altanen utanför restaurangen och såg dem, inte alls långt borta. Det kändes därför skönt att bli eskorterad tillbaka till tältet av de Massaj krigare som gick vakt på nätterna vid Lodgen. På natten hördes också Lejon ryta genom tältduken i våra väggar.

Vi hade nu kommit in i rutinerna och åt som vanligt frukost och fixade till var sin lunchbox för att kunna vara ute hela dagen istället för att behöva passa lunchtiden på Lodgen. Därefter gav vi iväg och ganska omgående fick vi se en grupp Impala nära vägen. Vi fick också se hanen jaga honan runt bland träden.

Förmiddagen fylldes med flera möten med djur med skiftande utseende, Koantilop, Vårtsvin, Struts, Giraff m.fl.

Till Big 5 hör ett av de djur som också betraktas som ett av Afrikas för människor farligaste djur och det är den Afrikanska Buffeln. Det är rejäla djur kan som kan väga ändå upp till 900kg, men medelvikten är runt 600kg. Men när man sitter i en Safari Jeep så kan man känna sig helt säker. De här djuren har också ständiga följeslagare i en särskild grupp fåglar som heter Oxhackare. De äter parasiter från Buffeln och även andra djurs päls.

Serengeti-3

Drömmen om att komma nära och kunna fotografera kattdjuren uppfylldes väl under besöket i Serengeti. Här ytterligare en Leopard uppe i ett träd

Serengeti41

Strax därefter kom vi fram till två Lejonhanar som låg och vilade under ett träd

Vi hade riktigt god tur den här dagen och tack vare vår eminenta guide från Mind & Soul Travel så letade han enträget och lyckades sedan också hitta Geopard, eller Cheeta. Vi prata nu om väldens snabbaste djur som kan springa upp till 120 km/h korta sträckor. Till skillnad från de andra kattdjuren så jagar Gepard främst på dagtid och det för att undvika konfrontationer med de större Lejonen och Leoparderna som främst jagar i skymning och på natten. Men att få komma riktigt nära en Geopard och faktiskt kunna titta in dess ögon är en upplevelse jag kommer att minnas resten av mitt liv. Vår guide Toyota hittade två leoparder trolige bröder som stod och spanade ut över savannen från var sin kulle. Vi kom riktigt nära en av dem men när de sedan vandrade vidare för att troligen jaga något byte så valde vi att inte följa efter och förstöra deras möjligheter till jaktlycka. Principen är att se och titta men att störa djuren så lite som möjligt.

Vår stora tur forsatte och här kommer ytterligare en Leopard som klättrade upp i ett träd.

Avslutar Safaribilderna med en samling av olika fåglar och djur vi sett under vår tre dagar långa Safari i Serengeti.

 

Sista bilden i inlägget får bli en bild på regnbågen över savannen från Kabu Kabu Tented  Lodge

Serengeti3