Det här blogginlägget handlar om en helg i Skåne men ännu mer om riktigt långvarig vänskap. Helena och jag har varit nere i Skåne med Husbilen och hälsat på ”gamla” vänner. Jag har satt ordet gamla inom situationstecken för ålder är väl bara en siffra… Helena är visserligen den enda av oss som ännu inte fyllt 60 år, men det som är mer intressant är att Stefan & Anki som vi hälsade på i Skåne har varit våra vänner i drygt 41 år.

I juni 1978 ryckte jag in på Militärtjänst på I4 i Linköping. Helena och jag hade då varit tillsammans i nästan två år och vi bodde i Åtvidaberg. På samma lucka som mig ryckte en kille in som heter Stefan och som då bodde i Vadstena.

Stefan från Vadstena rycker in på I4 i Linköping

Stefan och jag gjorde först 15 månaders militärtjänstgöring tillsammans på Livkompaniet på I4 och bodde då på samma lucka. De första 12 månaderna var det utbildning till Plutonsbefäl på Pansvärnspluton och därefter 3 månader kadettskola till Kompanibefäl. Men Stefan och jag och några till från Kadettskolan nöjde oss inte med detta utan vi fortsatte sedan båda två på Reservofficers utbildning i ytterligare 6 månader nere i Halmstad.

Inför utryckningen från I4 efter 15 månaders utbildning till kompanibefäl. Vi ryckte ut som Serganter och blev omedelbart efter utryckning befordrade till Fänriks grad. Jag sitter i den främre raden längst till höger och Stefan som nummer tre från höger i samma rad.

Stefan och Anki flyttade till Kristianstad och en tid senare flyttade vi till Trollhättan. Vi hälsade på varandra några ggr och när vi flyttade till Motala så hade redan Stefan och Anki flyttat tillbaka till Vadstena.

Vi har följt varandra i ”vått och torrt” och våra barn känner också varandra väl. Ibland har det gått flera år mellan de gånger vi har träffats men det har aldrig spelat någon roll. Nu var det faktiskt tre år sedan vi sågs senast och det var precis några månader efter att Stefan Och Anki köpt ett sommarhus i Skåne nära Kristianstad där de tidigare har bott. Nu äntligen efter flera försök att så fick vi nu alltså till det igen. Som jag skrev så spelar inte tiden så stor roll för när vi träffas kännas det alltid som att vi bara fortsätter där vi senast slutade avsett hur lång tid som förflutit där emellan.

Morgonpromenad med hunden Castor när Kristianstad flygplats

Helena, Stefan och hunden Castor

Ett par veckor innan vi kom ner hade Stefan skickat ett foto på en liten blomma som vi tolkade som backsippa. Han vet att jag gillar foto och tänkte att det kunde vara något intressant att avbilda när vi kom ner.

Men nu när vi gick förbi blommorna Stefan hade skickat bild på så var de nästan överblommade och hade växt sig rejält höga. Vi vill nog idag tolka det som om att det är mer sannolikt att det är Fältsippa på bilden. Kanske någon vet säker och kan lägga en kommentar till det här blogginlägget.

Ångtåget på Österlen – Brösarps Station

Lördagen ägnades åt utflykt i Skåne och först svängde vi ner till Brösarps station. Där det pågick en förberedelse inför att köra ett Bröllopsssällskap till kyrkan i Vitaby senare på eftermiddagen. Vi sa till varandra att vi kanske kan passa in så vi kommer tillbaka och får se när de kliver på och åker iväg .

SJ Lok nr 1183 byggdes 1914 på Motala Verkstad som nummer 508 och byggdes om 1936 och därefter kallades det för 1183. Tåget har tillhört Grängesbergsbanornas Museumjärnväg och kom sedan till Brösarp 2009 och har där varit i drift sedan 2014 som Ångtåget på Österlen. Källa: https://www.svenska-lok.se/damp_solo.php?s=19&lokid=3706

Kivik

Sedan fortsatte vi ner till Kivik och besökte bland annat deras Musteri. Några flakor lastades också in i bilen så nu har vi måltidsdryck för sommaren fixad.

På vägen tillbaka passerade vi Vittskövle Slott

Tillbaka till Brösarps Station

Vi kom tillbaka till Brösarps station strax för klockan tre på eftermiddagen. Nu hade alla bröllopsgäster börjat att samlas på perrongen för avfärd mot Vitaby kyrka.

En helg tillsamman med goa och härliga vänner går alldeles för fort. Trevligt umgänge och grillad Kronhjort på kvällen blir fina och trevliga minnen från helgen Skåne där Syrenerna nu blommar för fullt. Med ett stort och varmt tack till Stefan & Anki avslutar jag nu det här blogginlägget med en bild på blommande Syrén från Trädgården i Everöd