Jag åker ofta upp till Hökensås med kameran, det kan ibland bli flera gånger per vecka. Allra bäst är att vara på plats vid någon av sjöarna innan solen hunnit upp. Nu den här tiden när solen går upp runt klockan 4 på morgonen så måste man vara riktigt morgonpigg. Men om man väl tar sig dit så får man belöning i form av fina naturupplevelser.

Morgondimma över södra Kroksjön
Morgondimma över Hornsjön

Att få uppleva när naturen vaknar vid dagens första solstrålar gör att man snabbt glömmer tiden.

Dagens första ljus vid Habo Mosse

Jag har sett sett djur eller fåglar varje resa till Hökensås. Men som för de flesta fotografer så har jag trots många bilder inte tagit min bästa bild där ännu. En fördel med att återvända till samma platser gång efter gång är att man lär känna naturen. När jag tittar in i skogen efter djur så vet jag var de flesta rotvältorna i skogen är och att det inte är en älg som står där inne.

Vid någon av sjöarna är ändå den plats som ger flest upplevelser. Det kan vara tex Storskrake eller Knipa som lyfter eller just nu vid den här tiden på året simmar omkring med sina nyfödda ungar som mest liknar små dunbollar

Jag har skrivit ett eget inlägg tidigare om mina möten med Storlom som är en av mina favoritfåglar. Om jag ska nämna en annan favoritfågel från Hökensås så får det bli Svarthakedoppingen.

Tillbaka till skogen och djuren det finns givetvis många Rådjur och Harar längs vägarna, särskilt i gryningen och skymningen.

Den senaste upplevelsen för bara några dagar sedan var när jag samma morgon träffade på både Tjäderhönor och en Orrhöna

Jag har varit många gånger på Hökensås och jag kommer sannerligen åka dit många gånger till. Ingen morgon är den andra lik utan varje resa dit upp skänker mig nya fina upplevelser. men det gäller att vara morgonpigg för att få uppleva de allra bästa stunderna.

En viktig regel när man fotograferar ute i naturen är att inte störa djur och fågellivet. De flesta bilder jag har tagit på djur är från bilen längs de många små grusvägarna på Hökensås. Även en del fågelbilder är tagna på samma sätt. Vid sjöarna använder jag ofta ett litet portabelt Popup gömsle där jag kan sitta i timmar och vänta på de rätta ögonblicken.

Avslutar inlägget med en bild på en mycket vanlig fågel, Stare. I rätt ljus framträder den här fågelns fina täckning som annars oftast annars enbart ser ut att vara en svart fågel med gul näbb