Tog Husbilen i torsdags kväll (den 3 september) och körde ner Öland och Gräsgårds Hamn som är en Ställplats som jag gillar. Gräsgårds Hamn är både en väldigt trevlig Ställplats och dessutom en bra utgångspunkt för att besöka olika fågellokaler på södra Öland. Ett extra plus för mig det året var att jag fick flera bra tips av Johan från Skåne som jag träffade i samband med Orrspelet i våras.

Jag kom ner till Gräsgård vid 20-tiden på kvällen vilket innebar att det fortfarande fanns tillräckligt med ljus att fotografera under någon timme till.

På fredagsmorgonen var uppe före soluppgången och konstaterade att det var mulet och regnet hängde i luften. Så ingen soluppgång som jag hade hoppats på. Därför tog jag det lite lugnt i Husbilen och gjorde klart för avfärd mot diverse mål för dagen. Det första jag ramlade på var en Gråhäger. Har alltid sett Gråhäger i eller närheten av vatten men den här stod en bra bit in från kusten, kanske det fanns annat vatten i närheten men lite kul med en bild på land av en Gråhäger.

Gråhäger

Körde först mot Möckelmossen men fick där bara konstatera att det inte gick att komma fram till Ölands största insjö. Det var för mycket vatten på stigen helt enkelt och även om jag hade rejäla vandringskängor så ville jag inte blöta ner dem redan… Åkte istället till BirdLife Sveriges kansli vid Stenåsa Gård och köpte boken Ölands Fågellokaler, en helt nyutgiven bok, efter tips från Johan.

Triberga Mosse

När jag körde söder ut igen passerade jag Triberga Mosse och fick se en rovfågel på håll som närmade sig. Körde in på parkeringen vid mossen och ställde mig lite dold bakom Husbilen och när rovfågeln kom rakt över mossen såg jag att det var en Röd Glada

Röd Glada

Sebybadet

En fågellokal som jag besökt tidigare är Sebybadet strax norr om Gräsgårds Hamn. Den smala vägen fram till badet när igen fina Strandängar. Nere vid badet är det så kallad Sjömark med betande kor. Vill man studera Starar på riktigt nära håll så vore det faktiskt enstor fördel om var en kossa 😉

Kossa som studerar Stararna på marken

Men höjdpunkten den här gången var ändå att jag fick en en fin Sparvhök på bild.

Storspov har jag fotograferar tidigare men jag är väldigt nöjd med de här två bilderna från Sebybadet

Beijershamn

Efter Sebybadet blev jag faktiskt sugen på något riktigt gott att äta på kvällen så jag körde först upp till Ölands köpstad och inhandlade dryck och fortsatte sedan till Mörbylånga och köpte en Entrecote från en gård nära butiken som sålde den. Kan redan nu avslöja att det var den finaste och godaste Entrecote jag någonsin har ätit, men kanske lite dyr…

Beijershamn är ett område där man normalt sett inte kommer nära särskilt fåglarna. Efter sista augusti får man gå ut på stigar som annars är inom skyddat område. Så jag gick långt ut på sådana stigar och på andra sidan vattnet ser man tydligt över tillKalmar Slott och till höger sträcker Ölandsbron ut sig över Kalmarsund.

Gräsgårds Hamn

På kvällen återvände jag till ”min Ställplats” igen. Gräsgårds Hamn är också en bra Fågellokal. Men just i år verkar det vara ovanligt många Storskarvar som håller till där. Men samtidigt är det givetvis många Grågäss och Vitkindade Gäss där. Men bilderna här nedanför är på Knölsvan, en Småskrake som gör sig fin, en Fiskmås samt en Ärtsångare

Ottenby

Lördag morgon och ingen soluppgång idag heller. Däremot regnade det och därför körde jag sakta söderut mot Ottenby och hoppades att det skulle lätta på regnet. Enligt prognosen skulle det bli fint väder från ungefär mitt på dagen. Men Ottenby området blev det att sitta kvar i Husbilen och ta några bilder längs vägen ner och ganska omgående till baka igen.

Eckersudde

En plats som märkligt nog inte finns omskriven i den nyutgivna boken om Ölands Fågellokaler. En helt ny plats för mig och den mest lyckade på den här minisemestern på Öland 2020.

När jag kom fram till den uppbyggda fågelskådnings platsen vid Eckersudde stod två Fågelskådare som direkt uppmärksammade mig på att: ”Nu är den Småfläckiga Sumphönan ute synlig utanför vassen” Strax efter syntes också två Vattenrallar på samma plats. Men de bilder jag tog på dessa fåglar är inget jag publicerar utan finns i mitt bildbibliotek för eget minne pga av långt avstånd och låg kvalité. Däremot är jag själv nöjd med bilder på Brushane och Kärrsnäppor samt någon Småsnäppa. Dessa bilder tog jag inifrån mitt portabla gömsle nära strandkanten. Det jag inte räknat med var att mitt gömsle skulle väcka så mycket nyfikenhet hos strandängens många kor. Men när jag klappade lite med händerna så höll de därefter behörigt avstånd från gömslet.

Det bleb som jag själv tycker fina bilder på Brushane, Kärrsnäppor samt Småsnäppa

Nöjd efter två dagars fotograferande körde jag hem till Bankeryd i går lördag kväll för att få en vilodag hemma innan nästa arbetsvecka börjar. Tack Öland som levererade både bra fototillfällen, supergod Entrecote om än med lite blandat väder denna gång

Ett särskilt tack till Johan Broman för alla dina fina tips inför resan till Öland