Våren är starkt förknippad med Tranornas ankomst till Hornborgasjön. Det räknas tillsammans med blå-och vitsippor som säkra vårtecken. Men Hornborgasjön är inte enbart Tranor och Trandans. Sjön har ett rikt fågelliv av många olika arter både i och runt sjön.

Jag har aldrig tidigare ställt på och använt vår Husbil så tidigt som i mars månad. Men tisdagen den 23 mars bjöd på riktigt fint och varmt vårväder. Jag bestämde mig hastigt – varför inte packa och ställa på Husbilen och köra till Hornborgasjön? Sagt och gjort på några timmar var Husbilen i ordning och packad för en kortare tur. Men det tog lite längre tid än jag beräknat så solen hade redan gått ner och det var mörkt när jag kom fram till Trandansen vid södra Hornborgasjön. Istället fick jag sätta klockan och gå upp före soluppgången på onsdags morgonen. Det här blev min första bild som blev tagen på den här utflykten

Tranor i morgonljus den 24 mars 2021 klockan 06:55. Nikon D500 med Sigma 500 mm f/5,6, 1/2000 sek, ISO 4000

Den 22 mars hade det kommit 3 550 tranor och den 23 mars var det 4 770 tranor vilket är ganska mycket mindre än föregående år och betydligt färre än 2018 då det var över vid 10 000 samma datum. Jag stod kvar vid Trandansen någon timme och bestämde sig sedan för att köra upp till Naturrum på den östra sidan av sjön för att se vilka arter hade som anlänt där. Givetvis många Sothöns, Svanar och Gäss, även Vigg, Brunänder och några Skäggdoppingar. En fågel som jag blev särskilt glad över att se och även få bild på var Salskrake.

Jag åkte tillbaka till Trandansen och tänkte på alla bilder på Tranor jag har sedan mina besök tidigare år. Det är bilder på stora grupper Tranor på marken och flygande skarpa frysta bilder på flygande Tranor. Bestämde mig för att sådana bilder skulle jag inte ta så mycket av detta året. Istället skulle jag sträva efter bilder med lite mer action och rörelse. Det innebär att man istället för att jobba med korta slutartider och frysa fågeln i flykten så jobbar man med kortare slutartider och panorerar fågeln för att få med rörelsen i bakgrunden och fågelns vingar. Jag vet nu hur svårt det är… Det krävde oerhört mycket träning och många försök. Här nedanför ser du den bild som jag själv tycker bäst om bland många försök.

Nikon D500 med Sigma 500mm f/20, 1/25 sek, ISO 100. Jämför gärna med den första bilden där jag använde 1/2000 sek

Jag tänkte att jag också skulle försöka jobba lite mer kreativt med ljuset den här gången. Så jag bestämde mig för att stå kvar en natt till med Husbilen vid Trandansen för att få en ytterligare en tidig morgon. Passade på att titta igenom Husbilen på kvällen, det var trots allt premiärturen för året. Jag hade egentligen inte gjort all kontroll som man behöver göra på våren innan man ger sig ut på första turen. Men jag kunde konstatera att allt verkade vara helt ok och service och besiktning är bokat till mitten av april. Lagade mat och läste lite i några nyköpta Fotoböcker innan jag somnade. Temperaturen sjönk ordentligt på natten och det fick jag erfara när jag vaknande klockan 4 morgonen av att jag frös rejält. Gasolen hade nämligen tagit slut och som tur var hade jag hunnit köpt en ny och påfylld tub innan jag körde hemifrån. Men det innebar att jag fick klä på mig och gå ut och byta gasoltub och sedan tända upp både värme och kylskåp på nytt. Då var klockan mellan halv fem och fem på morgonen innan det var fixat och klart. Kändes onödigt att sova igen när man ändå skulle gå upp före soluppgången. Jag fick istället god tid på mig för att förbereda morgonens fotosession. Med extra fokus på ljuset så fick jag de här bilderna strax efter soluppgången kl 05:53.

Tranorna ökade i ytterligare i antal och även antalet åskådare på plats. En viktig orsak till att jag i år valde att åka mitt i veckan och tidigt på säsongen var den pågående pandemin. Eftersom jag bara sovit några få timmar under natten så valde jag att efter det här vända hemåt igen tidigt på förmiddagen den 25 mars. Egentligen tycker jag att det är lättare att få bra bilder på Tranor på andra platser än vid Hornborgasjön särskilt under den så kallade Trandansen. Trandansen vid Hornborgasjön är givetvis en stor händelse som samlar omkring 20 000 Tranor och mycket åskådare varje år. Det är lite av en folkfest och som är ett tydligt vårtecken som också ofta rapporteras om i media.

Bilderna här nedanför är också tagna i mars men inte vid Hornborgasjön utan vid Dumme Mosse som bara är ett par mil hemifrån där jag bor. Med dessa bilder från årets första Tranor på Dumme Mosse avslutar jag också det här blogginlägget. Tack för att du har tittat och läst, vill du lämna en kommentar så blir jag givetvis glad.