Den 1 maj 2021 gick jag i pension efter att ha arbetat i 40 år och två månader på försäkringsbolaget Folksam. Jag har haft flera olika befattningar och arbetat på flera kontor i landet. Jag har haft ett intressant och innehållsrikt arbetsliv och alltid älskat måndagar. Att avsluta sitt arbetsliv och börja en ny fas i livet som ”Friherre” är en ganska stor omställning. Samtidigt som det givetvis skapar helt nya möjligheter om man bara fyller dagarna med liv och inte livet med dagar. En stor möjlighet blir givetvis att kunna ge sig ut och fotografera när ljuset och andra förutsättningar är som mest gynnsamma.

Vad är då ”Walkabout 2021” för något? Jo, det är mitt sätt att växla över och bryta mönstret med en almanacka fylld med möten och andra arbetsuppgifter till en almanacka som jag måste fylla på egen hand. Walkabout är egentligen en rit som kommer från Australien där Aboriginals skickar ut sina ungdomar på egen hand i regnskogen. Detta för att de ska klara av att ta hand om sig själva och skaffa sig verktyg för att senare klara att ta ansvar i vuxnenlivet. Nu ska jag bli vuxen på riktigt och har därför gett mig ut på min ”Walkabout” med Husbil och kamerautrustning.

Etapp 1: Norra Vättern – Knuthöjdsmossen

Måndag den 3 maj var Husbilen packat för min ”Walkabout” eller kanske ”Driveabout” på obestämd tid och enbart med grova planer i tanken om vart jag ska. Men det första målet var riktigt självklart och det var att jag skulle åka och hälsa på min mångårige kollega och framförallt vän, Lars-Åke. Han och hans fru har en sommarstuga vid norra Vättern vid Hjälmarnäs. Från den inglasade uteplatsen har man en underbar utsikt mot Stjernsunds slott nära Askersund. I min packning fanns även en flaska Bollinger Champagne som vi skulle dela på och fira min pensionering med.

Efter frukost på morgonen den 4 maj var det dags för mig att köra vidare mot nästa mål som var Knuthöjdsmossen nära Hällefors i Värmland. En känd plats för alla fågelfotografer och här är en riktigt bra plats för att fotografera framförallt Smålom.

Vädret på Knuthöjdsmossen var inte särskilt bra om man nu inte ska fotografera vilket jag skulle. Som fotograf vill man helst undvika stark sol. Här var det istället regn och faktiskt även snöblandat regn. Jag fotade en eftermiddag- kväll samt en morgon. Jag valde sedan körde hem till Bankeryd igen några dagar till åtminstone vädret inte visade på mer snöblandat regn.

Etapp 2: Småland – Stensjö by, Öland & Kalmar

Söndag den 9 maj körde jag till Stensjö by som ligger strax norr om Oskarshamn. Stensjö by är en by med en sammanhållen bebyggelse. Det ser ut som före Laga skifte på 1800-talet när många byar i landet splittrades för att skapa sammanhållna åkermarker till varje enskild gård. Idag är Stensjö by skyddat som Kulturarv och ägs av Kungliga Vitterhetsakademin i Stockholm. Här har flera scener spelats in till filmerna om Barnen i Bullerbyn samt Emil i Lönneberga.

På kvällen den 9 maj fortsatte jag sedan till Kalmar och brofästet på Ölandsbron på Svinö. Här finns en Ställplats med utsikt längs bron och mot Kalmarsund

Nu har det blivit den 10 maj och jag kör över bron till Öland tidigt på morgonen. Mitt första mål var Eckelsudde som ligger vid den lilla kustvägen mellan Kastlösa och Degerhamn. Det är mest lokala fågelskådare som hittar hit. Här finns förutom mycket fåglar ävben flera kolonier med sälar.

Från Eckelsudde körde jag sedan över till östra sidan på Öland till Gräsgårds Hamn. Det är den plats som brukar vara min naturliga utgångspunkt när jag är på Öland och fotograferar. Stannade där ett par timmar och övervägde om jag skulle stå kvar för natten. Men klockan var fortfarande bara mitt på dagen så jag fortsatte och stannade först till vid Triberga där det brukar vara mycket fågel i farten. Men det var ganska lugnt kanske mest beroende på tidpunkten på dagen. Fortsatte till Möckelmossen där det blev en promenad ut på Alvaret. Fångade där bl.a en Rödstjärt på bild.

Funderade på om jag skulle köra tillbaka till Gräsgårds Hamn men kom istället fram till att Seby läge och Gammalsby strandängar kunde vara ett bättre alternativ att stå den första natten på Öland. Det gällde att försöka vara lite strategisk inför soluppgången dagen efter. Men jag nöjde mig inte med att vakna till soluppgången vid Seby läge utan satte klockan på 03:30 för att att kunna vara ute på strandängarna under den s.k Blå timmen innan soluppgången och ljusets ankomst. Klockan 4 på morgonen satt jag på strandängen nära vattnet och väntade in ljus som räckte till för att fånga både stämningen och lite fåglar. Eftersom fåglar hela tiden rör sig måste det ändå ha blivit ett visst ljus för att kunna fotografera med någorlunda kort exponeringstid. Måste säga att jag blev nöjd med resultatet.

Dagen var egentligen helt oplanerad men efter lite vila efter den tidiga morgonen så körde den korta sträckan till Gräsgårds hamn Satte mig ner och tittade ut över havet och fågellivet utanför strandängarna. Det jag har lärt mig är att tålamod lönar sig och så även idag. Från min plats fick jag efter ett par timmar på riktigt nära håll studera Knölsvanarnas kärleksliv.

Det var fortfarande mycket tid kvar av dagen körde därför ner till Ottenby. Väl där bestämde jag mig för att jag ska nog faktiskt köra Öland runt den gången. Vände därför norrut igen och körde östra sidan så lång det gick. Åkte ut till Kapelludden och kikade men där pågick renoveringar så parkeringsplatsen var full med byggbodar. De förhindrade mig att stå kvar där över natten. Fortsatte därför till Ställplatsen vid Kårehamn. Hittade en fin plast vid havet och började göra iordning för kvällen och lagade mat. När jag satt åt kollade jag också på min mobil om något särskilt hänt i världen. Tittade också på Facebook för att se vad mina vänner hade för sig. Såg att min kusin Berit från Mjölby hade gjort en statusuppdatering för 2h sedan, hon var i Kårehamn! Jag svarade på hennes uppdatering genom att skicka en bild på min Husbil och skrev att jag var i Kårehamn. Efter en stund kom hon och hennes man Anders till min Husbil och vi stod och pratade en stund. Ett mycket trevligt och oväntat möte

Dagen efter körde jag åter igen iväg tidigt på morgonen. Passerade Byxelkrok stannade därefter till vid Neptuni åkrar och tog några bilder där. Fortsatte till Ölands norra udde och Långe Erik.

Körde sedan söderut igen och stannade vid Borgholms slottsruin. Det var egentligen först nu som jag också bestämde att köra tillbaka till fastlandet igen. Att jag kan ge mig ut på ”Walkabout” på egen hand bygger också på att jag har en mycket förstående hustru. Men vi har ju förutom Husbil även en personbil vilket i det här fallet skapar bra förutsättningar… Vi har nämligen bestämt träff till Kristi Himmelsfärd om jag befinner på tillgängligt avstånd. När vi pratat en stund på telefon bestämde vi att vi skulle träffas på Stensö Camping i Kalmar. Så jag körde åter igen till Svinö på Kalmarsidan för en natt till där. Det har blivit den 13 maj och jag kör till Stensjö Camping och checkar in för två nätter. Efter några timmar så kommer Helena min fru dit. Vi promenerar runt på Stensö och njuter av det underbara vädret. Vid tiden för solnedgång tar jag fram mitt Macro-objektiv som annars tyvärr blir använt alltför sällan. Men jag fångar en del av en buske Hägg mot solnedgången.

Den 14 maj åkte vi in till Kalmar med bilen och parkerade nära slottet. Slottet håller stängt helt och håller pga av pandemin. Men det går givetvis att gå inne på Borggården samt uppe på vallarna. När vi parkerade bilen stod vi nära restaurang Söderport och blev sugna på att äta vår lunch där. De öppnade kl 12 så vi hann med att gå runt i Slottsparken en stund och titta på vackra träd och blommor. Även en sväng inne på Konstmuseets utställningar som hade öppet för max 8 besökare åt gången.

På morgonen den 15 maj packade Helena in sina saker igen i bilen och körde hem till Bankeryd. Jag själv fortsatte söderut med Husbilen mot Blekinge, men det får ni läsa om i nästa etapp. Jag kommer att försöka uppdatera flera gånger per vecka, ibland varje dag. Så kom tillbaka snart igen så kan du läsa om tex Brömsebro och Torhamns udde samt ännu fler resmål under min pågående ”Walkabout”

Etapp 3 – Blekinge

Kommer i ett nytt blogginlägg, ”Walkabout 2021” , del 2