Insåg att det blir både bättre att skriva och visa bilder från ”Walkabout 2021” genom att istället dela upp på flera blogginlägg. Här kommer därför nu del 2.

Helena körde alltså hem igen från Kalmar den lördagen den 14 maj. Jag fortsatte min resa söderut och stannade först vid en riktigt historisk plats. Har passerat här flera gånger utan att ha kunnat stanna. Nu hade jag tid och fångade tillfället att kunna stanna vid Brömsebro.

Brömsebro utgör gräns mellan Kalmar län och Blekinge. Men det är freden vid Brömsebro som man allra mest förknippar med den här platsen. Inte minst ifrån grundskolans historialektioner då det gällde att lägga årtalet 1645 och freden på minnet till nästa prov i Historia. Svenskar och Danskar slog upp var sitt tält på var sin sida om ån och möttes på bron för att förhandla. Freden innebar att danskarnas dominans var bruten och att Skåne och Blekinge idag tillhör Sverige. Fredsstenen som idag står här restes 1915 som minne av den viktiga freden och hur Sverige ser ut än idag.

Från Brömsebro fortsatte jag till Torhamns udde. Ytterligare en plats jag hört talas om men aldrig tidigare besökt. Det är en av Sveriges viktigaste fågellokaler och här passerar många olika arter fåglar under flyttstrecken både vår och höst. Den här dagen var både regnig och blåsig. Den fågel som just idag och var klart dominerande i landskapet var Vitkindad Gås.

Vitkindad Gås

Den Ställplats jag hade tänkt nyttja var helt full. Funderade på var jag skulle försöka på härnäst. Det var fortfarande Kristi Himmelsfärds helg och mycket Husbilar ute på vägarna. Men på vägen ifrån Torhamns udde mot Jämjö körde jag förbi en skylt med Naturreservat samtidigt som min GPS visade tecknet för en Ställplats. Jag körde in och fick se en plats med väldigt fina ängar och många stengärdsgårdar. Från parkeringen hade man en fin vy och jag bestämde mig för att här stannar jag för natten. Jag var ensam på platsen och det var helt lugnt och tyst. Tog en promenad på ängarna både på kvällen och morgonen därpå. Lägger upp ett galleri med bilder på ängarna och stengärdsgårdar och ett galleri med några Marco-bilder från ängarna.

Längst ner i Blekinge på Listerlandet har vår ordförande i Bankeryds Fotoklubb, Leif och hans hustru Inga-Britt sin sommarstuga. Stugan ligger på mark som har tillhört hans föräldrars gård så de har en tydlig koppling till platsen. Stugan ligger oerhört vackert med utsikt både mot havet och ängar med liknande stengärdsgårdar som jag stod vid natten före. Vi började med att dricka eftermiddagskaffe. Därefter visade Leif mig runt i omgivningarna.

Just nu befinner jag mig längst ute på Listerlandet vid Nogersund. Husbilen står parkerad med fronten riktad mot havet. Det var dimma när jag kom hit men prognosen visar klart väder i morgon bitti. Troligen stannar jag här även i morgon för att på tisdag köra vidare ner i östra Skåne