Vintersemester i Sverige brukar vanligen gå till fjällvärlden eller någon av Storstäderna i landet. Vi valde istället att åka till och Halland och bo på hotell i Halmstad. I år passade det också extra bra eftersom vi därigenom undvek trängsel både på Hotell och vid våra utflykter. Vi var i Halland den 9-11 december 2021 och besökte Halmstad, Haverdal, Morups Tånge samt Varberg.

Halmstad

Halmstad var vårt primära resmål och vi checkade in på Hotell Mårtensson på torsdags eftermiddagen. Vi tog en promenad och tittade på all fin Julpynt i stan och gick sedan tillbaka och åt en god middag på Hotellet. Här kommer bilder från Halmstad och jag brukar alltid påminna om att om du klickar på första bilden så kan du sedan bläddra bland bilderna i större format.

Haverdals Naturreservat

En stor fördel i december månad är att det är ”Golden Hour” hela den ljusa tiden på dygnet. Med det menas att ljuset lämpar sig särskilt bra för foto. Så var det verkligen när vi besökte Haverdals Naturreservat. Ett fint och jämt ljus utan starka och besvärliga kontraster så som det ofta är mitt på dagen under sommaren. Vi parkerade i Haverdal och gick genom den säregna och vindpinade skogen som skapar konstverk genom att trädstammarna slingar sig på många olika sätt. Därefter över sanddynor ner på stranden.

Morups Tånge

Morups Tånge och kyrkogården i Morup är platser som jag gärna återvänder till när jag kan. Platserna har en särskild betydelse för mig eftersom min farfars bror förliste med Briggen Hugo i september 1903. Briggen var på väg från Hull i Enland till Kalmar med sin kollast när den överraskades av en häftig storm. Mer om den här händelsen kan du läsa i min andra blogg som handlar om Släktforskning. Här en länk till det inlägget: Briggen Hugo

På kyrkogården i Morup vilar min farfars bror som förliste med Briggen Hugo 1903

Här känns havet verkligen nära och fyrens betydelse i gång tider känns också uppenbar när man blickar ut över havet. Det nya Fyr- och Fiskemuseet var stängt av naturliga skäl men man kan alltid försöka att boka en enskild visning. Tyvärr hade vi inte gjort det den här gången eftersom vi inte ville boka upp tider på vår korta Minisemester i Halland.

Varberg

Varberg är också en plats jag gärna återvänder till. Jag har faktiskt bott här en kort tid som barn mellan 1963 och 1965. Det är härifrån jag har mina allra första barndomsminnen som jag själv kan påstå att jag minns i verkligheten. Det fina decemberljuset var kvar när vi kom fram till Varberg. Jag vill nog faktiskt påstå att det var som ”Skagenljus” och riktigt bra förutsättningar för foto även här.

Att vara på vintersemester i Halland kan verkligen rekommenderas. Ta med dig kameran och varma kläder och ge dig ut nära havet. Det är en fantastisk tid både för rekreation, avkoppling och ger möjlighet till bilder med fantastiskt ljus. Till er som bor i Halland skulle jag vilja föreslå att när all Julmaten gör sig påmind i Mellandagarna, ta då tillfället att åka ut någon stans nära havet och vandra. Ni har så många fina plaster och möjligheter till både frisk luft och fina naturupplevelser.