En reseberättelse från en veckas fotoresa i slutet på mars, början av april 2022 som delas upp i tre avsnitt för att inte bli för långt. Det första avsnittet handlar om resan till Båtsfjord. Det andra avsnittet om dagarna i Båtsfjord och avslutningsvis två dagar på Hornøya som får bli det tredje och avslutande avsnittet. Den här resan passar för mig även väl in på uttrycket ”tredje gången gillt”. Jag hade planerade resor till Nordnorge både 2020 och 2021 som fick ställas in pga pandemin i världen.

Måndag 28 mars – En spännande start som satte lite extra färg på resan

Förmiddagen den 28 mars lyfte flygplanet mot Arlanda, nästa plan Oslo, från Oslo vidare till Kirkenes. Planet landade klockan åtta på kvällen på Kirkenes flygplats och där väntade Nicklas Virsén från Fröstad Naturfoto med en hyrd minibuss. Att Covid-19 inte helt släppt sitt grepp blev vi påminda om genom att två av deltagarna hade meddelat att de inte kunde komma med på resan. Men Christine och Thomas hade jag träffat redan på flygplatsen i Oslo och i Kirkenes träffade vi för första gången även Anita. Vi skulle alltså vara fyra deltagare samt Nicklas vår arrangör i Minibussen mot Båtsfjord, en bilresa på ca 24 mil och drygt 3 timmar.

Efter drygt två timmas bilresa så var det bara 6-7 mil kvar till Båtsfjord. Men där tog resan stopp vid en vägbom som var stängd. Anledningen till att den var stängd var att det var så pass mycket vind och snöfall att det inte gick att köra över Båtsfjords-fjället. Vårt boende var alltså andra sidan om den där bommen och klockan var nu runt kl 23 på kvällen den 28 mars. Det kändes tryggt att ha en reseledare och arrangör som är erfaren och van vid att hantera olika situationer. Nicklas fick snabbt tag på hotellrum till oss i Varangerbotn som låg sju mil tillbaka på den väg som vi redan kört. Trötta efter en lång resa så var det inte något problem att somna på hotellrummet på Hotell 8 Seasons i Varangerbotn.

Hotell 8 Seasons – Varangerbotn

Tisdag 29 mars – Ett helt nytt program för den här dagen

Frukost fanns i ett kylskåp på hotellet och vi gjorde också i ordning matsäck till lunch. Men din viktiga frågan var om det nu gick att köra över fjället för att komma till Båtsfjord? Svaret på den frågan var nej, vägen var fortfarande avstängd pga av det hårda vädret. Prognosen var att de eventuellt skulle öppna vägen kl 18 på kvällen för s.k. Kolonnkörning över fjället. Kolonnkörning innebär att en Plogbil kör först, därefter en kolonn med bilar och andra tyngre fordon, sist en följebil som ser till att ingen fastnar på fjället och blir kvar där uppe.

Den här dagen var avsedd för landskapsfotografering ute på Varanger men eftersom vi inte kunde komma dit som var planerat fick Nicklas helt enkelt göra ett nytt program för dagen. Det var faktiskt ingen som deppade utan såg fram mot en dag med fotografering på andra platser än det som var planerat i vårt reseprogram. Vi körde E75 från Varangerbotn i riktning mot Vadsø, den väg vi ska köra på enligt programmet kommande fredag. Först körde vi till Nesseby där det ofta brukar finnas Skärsnäppor på stranden, men inte idag. Men vi fick ändå använda kameran i Fiskehamnen, där det fanns gott om Tretåig Mås. Ett bra tillfälle att träna in handgreppen på flygande fågel inför det som väntar på Hornøya senare i veckan. Tretåig Mås är en mycket vanlig fågel här uppe medan det hemma är en mer sällsynt gäst.

Vi fortsatte längs E75 ut till vägen mot Ekkerøy och där hittade vi en strand med många Skärsnäppor. Vi parkerade och gick ut mot stranden försiktigt för att inte skrämma iväg fåglarna. Nu fick vi känna på det arktiska klimatet och vädret. Det blåste riktigt rejält men vi är ju Naturfotografer och faktiskt där för att fotografera.

Vi hade hela tiden koll på hur vädret utvecklade sig och om vägen mot Båtsfjord skulle öppnas igen. Prognosen var alltså att den skulle öppnas kl 18 för kolonnkörning. Men den tiden flyttades framåt till kl 21 så vi behövde vara beredda på att åter igen få tag på ett Hotell. För att vara på säkra sidan och inte missa en eventuell chans att komma över ikväll började vi köra tillbaka mot Varangerbotn. Men självklart stannar vi för att fotografera en Ren som låg och vilade längs vägen

Vi stannade också i ett liten Fiskehamn som heter Jakobselva med bl.a. en gammal Fiskebåt som låg uppe på land. Båten heter Bølgen och via registreringsnumret på båten kan man få reda på att den är 9,5 m lång och 3,2 m bred och drivs med en 22 Hk stark semi-dieselmotor från 1958. Båttypen kallas för Sjark och är en typisk för lätta Fiskebåtar uppe i Nordnorge. Den här båten tillhör också det s.k. Tradisjonsbåtregisteret.

Jakobselva

Vi ville väldigt gärna komma fram till Båtsfjord och åkte därför därefter fram till bommen vid Båtsfjords -fjället i god tid. Vi såg en plogbil komma från Båtsfjords hållet och höll tummarna för att de skulle lyckas med att hålla vägen öppen. Nytt preliminärt besked var det skulle försöka med att köra en kolonn kl 21 på kvällen. Det var någon timme kvar till dess och vi hade sett en skylt om en matservering någon mil före bommen. Vi körde tillbaka och efter lite letande hittade vi en kitschig skylt på en entrédörr som såg ut som en matservering och mycket riktigt det fanns en öppen servering bakom dörren. Klockan var nu åtta tisdag kväll och efter att inte ha ätit på riktigt sedan lunch på flygplatsen i Oslo dagen före smakade deras Hamburgare som riktig gourmetmat den kvällen.

Klockan närmade sig 21 och förhoppningen om en Kolonnkörning. Vi hade tur och det blev en enstaka kolonn i riktning mot Båtsfjord den kvällen. När vi kom upp på fjället med en Plogbil längst fram och en följebil längs bak med 20 – 25 fordon där emellan förstod man snabbt varför det inte var lämpligt att ha vägen öppen för trafik. Nicklas som körde hade varit med om kolonnkörning tidigare vid Dovrefjäll. Det var nog inte alls någon nackdel för det var inte mycket sikt alls pga av blåst och snö som yrde. Det gällde att ligga tajt nära den långtradare vi hade framför oss, ca 3-5 m bakom för att inte tappa ljuset från hans baklyse. Det var bara ett enda spår efter plogbilen att köra på, vid sidan drivor med snö som man lätt kunde fastnade i.

Vi kom fram till vårt hotell i Båtsfjord efter att ha kört kolonnkörning i drygt 6 mil på ca 2,5h. Klockan var halv tolv när vi kom fram till våra rum. Precis innan hade Nicklas berättat för oss att vi skulle sätta klockan så att vi var packade och klara senast kl 03:15 för fotografering från flyt-gömsle nästa dag. Nu väntade alltså hela 2,5h timma välbehövlig sömn och vila innan vi skulle vara klara för nästa programpunkt i vårt veckoprogram för resan. Men nu var vi i vart fall fram i Båtsfjord efter en spännande start som ändå satte lite extra färg på den här veckans upplevelser. Fortsättning följer i del 2 av 3 och kommer att handla om dagarna i Båtsfjord och utflykter därifrån.