En reseberättelse från en veckas fotoresa i slutet på mars, början av april 2022 som delats upp i tre avsnitt för att inte bli för långt. Det här andra avsnittet handlar om dagarna i Båtsfjord och innehåller mycket bilder på arktiska fåglar och landskap. Det första avsnittet handlade om den ”spännande resan” fram till Båtsfjord med Kolonnkörning över fjället. Snart kommer även det tredje och avslutande avsnittet om två dagar på Hornøya.

Ni som läst det första första avsnittet vet att efter kolonnkörning över fjället så kom vi fram till vårt Hotell i Båtsfjord vid kl 23:30 den 29 mars. Ni vet också att Nicklas vår arrangör berättade att vi skulle vara tillbaka vid vår Minibuss igen senast kl 03:15 och då packade och klara för några timmas foto från ett Flytgömsle i hamnen samt under en båttur på fjorden. Alltså om man var riktigt effektiv med att packa upp på rummet och sedan packa klart för nästa dag så kunde det kanske bli 3 h sömn den här natten.

30 mars – Fotografering från ett Flytgömsle samt från båt ute i Fjorden

Flytgömsle i hamnen i Båtsfjord

För mig blev det ungefär 2,5h timme sömn den natten. I god tid före 03:15 stod jag klar vid Minibussen med fotoutrustningen samt den frukost som jag tänkte äta ute i det flytgömsle som vi var på till. Efter en kort körning i Båtsfjord kom vi fram till vår utgångsplats. Först gällde det att prova ut tjocka överdrags-overaller för att klara kylan och senare även den starka vinden under båtturen ute på Fjorden. Själva Flytgömslet låg alltså i hamnen och var en flotte med en överbyggnad. Inne gömslet fanns sedan luckor på både sitt och ligghöjd. Självklart vill man helst använda de undre luckorna för att kunna fotografera jäms med vattenytan, även om det ibland kom en våg och skvätte in vatten där man låg på golvet. Här kommer bilder på några arktiska fåglar fotograferade både från gömslet samt den efterföljande båtturen ute på fjorden

Praktejder – En av favoriterna, en mycket vacker fågel. Tyvärr såg vi inte särskilt många exemplar Praktejdrar. Troligen pga avsatt det hade blåst storm på havet dagarna före. Men det kan också vara så att de hade börjat lämna kustlandskapet inför häckningen i Arktis.

Alförrädare – En fågel som häckar främst på arktisk tundra och som övervintrar främst vid nordliga kuster, kan även kan förekomma i Östersjön.

Alfågel – Kan häcka i skandinaviska fjällsjöar men främst och talrikt i Arktis.

Tobisgrissla – En fågel som jag tidigare fotograferat på den svenska Västkusten. Några kallar den för havets Formula 1, den är oerhört snabb. Mindre än Sillgrissla och Tordmule men något större än Lunnefågeln.

Jag har en stor mängd med bilder på fåglar från den här resan. Men alla är intresserade så för att inte tappa läsare redan här ;), så jag avvaktar med fler bilder till det sista avsnittet om Hornøya. Då blir det nämligen många bilder på fågel…

31 mars – Fokus på Landskapsfotografering

Den här resan handlade alltså inte bara om arktiska fåglar. De arktiska landskapen här uppe är minst lika fina men betydligt mindre exploaterade än tex Lofoten. Här hittar du vikar och stränder som du kan utforska helt på egen hand utan att trängas med ett stort antal andra fotografer. Det gör också att du hittar stränder vid kusten där sanden är helt orörd utan fotospår fram andra. Men här finns också fina små Fiskesamhällen att upptäcka.

Några färgbilder ovan ser nästa ut som svartvita. Vädret växlade fort från det att solen ibland bröt igenom molnen till att vinden piskade upp snön och sikten blev minimal. Med det är precis som man förväntar sig här uppe i de arktiska landskapen.

Det här avsnittet består av många bilder och mindre med text. Så kommer säker det sista och avslutande avsnittet också att bli. Det handlar alltså om en av resans höjdpunkter, två dagar ute på Hornøya. En liten Ö med mer än 100 000 fåglar. När man är på den Ön så befinner man sig så längt österut som man komma på land i Skandinavien. Närmare tillö Murmansk i Ryssland än till tex Kiruna som ligger ca 70 mil sydväst om Hornøya.