För många år sedan besökte jag Öland under maj månad tillsammans med ett gäng naturfotografer. Jag minns tydligt hur vackert det var med alla olika nyanser av gröna färger blandat med en riklig blomning.  Dessutom många fåglar på väg från sydliga länder till sina häckningsplatser här uppe i norr. Alltsedan vi ställde av Husbilen förra hösten så har jag längtat till våren och siktet har under hela vinterns varit inställt på att få komma tillbaka till Öland just under maj månad.

Kristi Himmelsfärdshelgen kom och vi drog iväg mot Öland direkt efter arbetet på kvällen den 4 maj. Vi hade tur och passerade en rastplats vid en sjö precis vid solnedgången strax före klockan 21. Där åkte givetvis kameran fram och vi hann precis att fånga den vackra solnedgången över sjön.

Färden fortsatte till Kalmar och vårt mål för den första etappen, ställplatsen på Svinö vid Ölandsbrons fäste. När vi kom fram var det mörkt så vi gjorde i stort sett bara i ordning för natten och sov. Vaknade sedan tidigt på morgonen och tog med kameran på en promenad i det fina morgonljuset

 

I vassen stod en Häger och solade sig och lyfte sedan mot nya mål.

 

Vi fortsatte över Ölandsbron och åkte först ner till Ottenby och Långe Jan på Ölands södra udde. Där var det flera hundra fågelskådare samlade för att studera det rika fågellivet.

Jag var lite nyfiken på en ställplats på Ölands västra sida, inte så långt upp från Ölands udde, som heter Gräsgårds Hamn. Det är också ett fiskeläge och verkade  på beskrivningen jag läst mycket lovande. När vi kom fram så var det en vacker plats men som också verkade lite öde och inte särskilt inbjudande vid första intrycket. Det stod att det skulle finnas ställplatser med el men känslan var att det inte var öppet för säsongen ännu. Vi stannade ändå med husbilen och gick runt och tittade lite och bestämde oss ändå för att stannas en natt. Efter en stund kom det flera bilar med folk. Det visade sig vara ett kompisgäng som hade som tradition att mötas just i Gräsgårds Hamn varje Kristi Himmelsfärdshelg och de hade gjort så i flera år. Efter ett tag kom också en liten fiskebåt in i hamnen och då passade vi på att handla lite nyfångad torsk att steka till kvällen.

Här visade sig ligga också ligga ett fågelskyddet område precis bredvid hamnen. Så under kvällen blev det en del foton på fåglar. Vi såg också att många fågelskådare hade samlats på andra sidan om en vik och tog oss dit också för att se och höra om det var särskilt av intresse där. Fick då höra att en signal gått ut om att det fanns en Fjällpipare på stranden som många ville se. Samtidigt hade det också kommit rapporter från Blekinge om fåglar som var på väg mot Öland.

På kvällen stekte vi den för dagen nyfångade torsken. Det är sällan man får möjlighet att äta så färsk fisk och det smakade verkligen underbart. Jag satte väckarklockan tidigt till morgonen därpå för att kunna gå ut före soluppgången och få höra hur naturen successivt vaknar till liv. Förhoppningsvis även kunna få lite bra bilder i det allra första ljuset på morgonen. Solen gick upp strax före klockan fem och jag vaknade t.o.m. innan klockan ringde och gav mig ut. Det blev en helt fantastisk morgon och stå där och se hur solen sakta stiger upp ur havet och ljudet av fåglarna som blev alltmer intensivt.

När det hade ljusnat lite mera så kom den här flugsnapparen och sate sig på ett tak nära mig. Han undrade säkert vad jag sysslade med och särskilt så tidigt på morgonen…

Går man upp tidigt så hinner man med mycket på en dag. Vi startade att köra mot Norra Öland  innan Gräsgårds hamn i övrigt hade vaknat till liv.. Vi körde längs Ölands vädra sida så lång som det var möjligt med siktet inställt på Ölands norra udde och trollskogen. På vägen dit gjorde vi ett stopp vid de berömda och välbevarade Väderkvarnarna vid Lerkaka.

Det var fortfarande förmiddag när vi kom fram till Ölands norra udde och Trollskogen. Vi läste att det var drygt 4 km att gå runt hela den udden där Trollskogen är belägen och bestämde oss för att göra det innan vi skulle inta vår lunch för dagen.

Efter promenaden i Trollskogen körde vi till Långe Erik där min pappas kusin en gång i tiden var fyrmästare under ett antal år. Där åt vi vår lunch och gick sedan runt och tittade oss omkring.

Öland-2-26
Långe Erik
Öland-3-9
Långe Erik

Eftersom vi startat så tidigt på morgonen var vi nu ganska trötta och bestämde oss för att köra ner till campingen Haga Park för att vila till nästa dag. Det här blev också avslutningen på vår vistelse på Öland för dagen efter så körde vi upp och hälsade på min morbror och moster i Bankeberg som ligger mellan Ruda och Fliseryd. Men det är en helt annan historia så därför slutar berättelsen om de fantastiska dagarna på Öland under Kristi Himmelsfärdshelgen här. Detta var också vår premiärtur för säsongen med Husbilen. – Men det kommer att bli fler reseberättelser under året var så säker.