På förmiddagen den 25 maj satte sig Helena och jag i bilen och körde ner till Landvetters flygplats. En veckas Träningsresa med COOP Mer Smak och Fritidsresor till Sardinien var det som då låg framför oss. Vi landade på kvällen på Algheros flygplats på Sardinien och åkte sedan vidare med buss mot Porte Conte och vårt hotell Baia Di Conte. När vi kom fram till hotellet så var det redan kväll, så vi satte oss direkt och åt middag. Därefter gick vi upp till rummet och packade upp våra saker ur resväskorna och fick därefter prov-sova sängarna på hotellet.

På morgonen den andra dagen samlades hela gruppen vid den stora poolen för information om veckan samt en presentation av våra ledare. Det var egentligen först nu vi insåg hur många det var som hade nappat på erbjudandet att följa med på den här Träningsresan. Vi var omkring 110 deltagare plus ledare. Ledarna lyckades direkt skapa en god stämning och övertyga oss alla om deras enormt stora ambitioner för den kommande veckan. Programmet varje dag var som ett smörgåsbord med många och varierande aktiviteter att välja på. Det var helt omöjligt att vara med på allt här fick man prioritera, vilket ibland var riktigt svårt. Programmet började alltid med Yoga på stranden kl 07.30 och avslutades med en föreläsning kl 19 på kvällen strax före middagen.

Här ett par exempel på dagsprogram:

Det första passet för veckan var en föreläsning med Sara Begner chef för COOP provkök och matkreatör i Mer Smak. Föreläsningen kallades för Mat Smart och var fylld av många användbara tips för att få matlagningen i vardagen att fungera enklare och bättre.

Det kommer att bli ett alldeles på tok för långt blogginlägg om jag med ord ska beskriva allt som vi har varit med om under veckan på Sardinien. Därför kommer jag istället att gå över till att presentera de som var ledare och föreläsare under veckan. Tar det i den ordning jag fick bekanta mig med dem och även skriva lite om var en.

Sara Begner och Danielle Brookes

Sara och Danielle arbetar båda på COOP provkök och båda är mat-kreatörer i Mer Smak. De har känt varandra länge och man kan verkligen kalla dem för ett fantastiskt bra radarpar som kompletterar varandra. Sara Begner är just nu också aktuell som programledare i TV-programmet ”EN TYSK, EN FRANSK OCH EN HUSMAN” och som går  SVT på tisdagar kl 19.00. Sara hade flera bra föreläsningar under veckan och tillsammans med Danielle höll de matlagningskurs dagen före hemresan. Samtliga 110 deltagare fick möjlighet att gå kursen uppdelat i fyra olika grupper. Uppdraget var att vi tillsammans skulle laga maten till avslutningskvällen. Danielle gav kurs i hur man hackar lök och även hur man behandlar och tar hand om flera delar av sina grönsaker.

Theresé Täckenström

Therese var vår ledare i Pilates, dans och Yoga, hon är utbildad på balettakademin. Hon var kanske inte den som syntes och hördes mest av ledarna men som har en grymt hög kometens på allt det som hon gör. Jag var med på några av hennes pass, bl.a ett pass som hette ”Rörlig Nu” och det passet fick min rygg att känna sig minst 20 år yngre. Ett annat av hennes pass hette ”Dansa Loss” och det passet kommer att innebära att varje gång jag hör låten ”Can’t Stop The Feeling” med Justin Timberlake så kommer jag helt säkert att tänka på Träningsresan till Sardinien. Har en känsla av att jag kommer att bli påmind många gånger i sommar eftersom den låten spelas på radio riktigt många gånger per dag just nu.

Gunnar Söderström

Gunnar är Personlig tränare och Naprapat och har medverkat i TV-programmet Vardagspuls på TV4. Här kan vi prata om att både ha egen energi och en enormt stor förmåga att även ge andra energi. Det första passet jag var på med Gunnar hette ”Stark Rygg” och tack vare det så blev min rygg ytterligare 20 år yngre.

–  Nu har jag m.a.o. en rygg ungefär som en 18 åring 🙂

Gunnar höll också en mycket bra föreläsning om träning och hälsa som innehöll mycket självupplevda och gripande berättelser från sitt eget liv. Han berättade bl.a. om en lärare som varit särskilt betydelsefull för hans skolgång. Gunnar har så mycket energi i kroppen att det är svårt att sitta still långa stunder och det kan givetvis vålla en del problem i skolan. Det brukar inte heller uppskattas så särskilt mycket av lärare. Men en av hans lärare sa till honom ungefär så här: ”Du är inte dålig på att sitta still utan du är istället väldigt bra på att röra på dig”. Av flera skäl så kommer jag att komma ihåg betydligt mer från Gunnars föreläsning än vad man normalt gör av en föreläsning i allmänhet.

Det var också roligt att vi under veckan fick reda på att Gunnar fick ett telefonsamtal hemifrån Sverige. Han fick i samtalet reda på att han blivit utsedd till ”Årets Knivsta-Bo 2016”. Ett stort GRATTIS till det Gunnar!  På Knivsta kommuns hemsida kan man läsa följande motivering till utmärkelsen:

”Aktiv idrottare på elitnivå, likväl som inspiratör för vardagsmotionären. Glädjespridare, entreprenör och folkhälsofrämjare. Känd i omvärlden genom att arrangera SM i duathlon, coacha och träna svenska domareliten i fotboll, ge träningsråd i TV, föreläsa och anordna träningsläger … och mycket mer.”

Gunnars hemsida: http://www.formtopp.com

Leila Söderholm

Leila är personlig tränare och jobbar mycket tillsammans med Gunnar på olika Träningsresor. Hon har också medverkat i Vardagspuls på TV4 samt i tidningen Må Bra. Leilas genomgående mantra är ”Vardagsträning” och att inte göra det svårt för sig när man kan göra det enkelt. Av den anledningen är Leila också nominerad till utmärkelsen ”Årets Hälsoinspiratör”. Leila sprider enorm livsglädje omkring sig både som föreläsare och ledare av träningspass. Jag var på ett pass som hette Handduks-träning där träningsredskapet var en helt vanlig handduk och jag lovar er, det var ett riktigt ansträngande och svettigt pass.

Nästa pass jag var på med Leila hette ”Kortleks-träning” och byggde på en kortlek där korten i kortleken betyder olika rörelser. Välj ut ett antal kort slumpmässigt och se till att göra dessa övningar under dagen. Hur svårt kan det vara ? Bjud hem några vänner och tävla före middagen genom att varje person får x antal träningskort. Den som blir klar sist får plocka undan och diska efter middagen… Lägg dagens kort på diskbänken och varje gång du går in i köket så måste du göra övningen som står på kortet. Nu kanske du också förstår vad Leila menar med Vardagsträning och att det ger dig en stor positiv effekt på din hälsa. Idag kan du köpa Leilas kortlek med olika rörelser på Designtorget eller via hennes Hemsida.

Efter Leilas föreläsning var ingen oberörd , det kan jag verkligen garantera er alla som läser det här. Som trebarns mor fick hon diagnosen cancer. Hennes berättelse om det hon fick gå igenom i samband med sina behandlingar och hur hon ändå gjorde allt hon kunde för att hålla igång sin hälsa genom träning var mycket gripande. Samtidigt som berättelse var gripande så gav den också väldigt stor inspiration. Kunde hon med enkla medel träna i den situationen varför ska inte då jag kunna göra det jag kan för min framtida hälsa när jag är frisk? Särskilt inte nu efter den här Träningsveckan, dessutom eftersom jag numera har en rygg som motsvarar ryggen på en vältränad 18 -åring… 🙂

Leilas Hemsida: http://www.lifebyleila.se/

Cecilia Ehrling

Jag tror inte att Cecilia egentligen behöver någon närmare presentation. utan hon är säkert känd för de allra flesta. Men för säkerhets skull, Cecilia är den dansare som vunnit Let’s Dance på TV4 flest gånger av alla dansarna som medverkar i programmet Hon har vunnit inte mindre än fyra gånger och med följande partners; Martin Lidberg (2007), Mattias Andreasson (2010), Markoolio (2013) och troligen inte sista gången men den senaste gången med Ingemar Stenmark (2015). Cecilia höll i olika danspass samt även i en föreläsning som handlade om Let’s Dance lite bakom kulisserna.

Jag har en gång i tiden själv varit dansare och tävlat i det som kallas för 10-dans som består av  5 standard och  5 latin -danser. Därför såg jag innan resan fram lite extra mycket mot Cecilias pass. Detta även om min karriär som dansare får betraktas som preskriberad för länge sedan. Men att dansa på gräs är inte riktigt det samma som på ett slätt dansgolv med bra dansskor på fötterna. Tyvärr måste jag erkänna och konstatera att jag var nog en av de deltagare som hade det svårast att hänga med under danspassen. Till saken hör också att jag för inte så länge sedan slet av min hälsena på höger fot, inte bara en gång utan två gånger i rad. Den erfarenheten sitter kvar i mitt huvud, även om min fot fungerar riktigt skapligt idag.

En av mina höjdpunkter under veckan blev ändå det faktum att jag fick dansa en Modern Vals med Cecilia en av kvällarna. Det var faktiskt inte jag som bjöd upp och jag blev under några första sekunder lite ställd inför situationen. Men det gick faktiskt riktigt bra på det släta golvet även om ytan att dansa på egentligen varför väldigt liten för en vals. Efteråt funderar jag nu mest på om det verkligen var en Modern Vals som spelades och också om jag lyckades att hålla takten… Sån tur var så fanns det ingen jury där som gav mig poäng efter dansen. Men vi fick mottaga ordentligt med både jubel och applåder från de som såg oss dansa.

Cecilias Hemsida: http://www.ceciliaehrling.se

Mia Törnblom

13315444_1372363012780882_3464502447253781037_n

Mia är en mycket känd föreläsare med stor erfarenhet av att hålla både föreläsningar och utbildningar. Hon har idag ett företag som heter MT -gruppen och föreläser bl.a. om ledarskap, själv-ledarskap, kommunikation och självkänsla som exempel. Hon bjöd på inte mindre tre föreläsningar varav jag tyvärr missade de två första. Med det menar jag verkligen också att jag missade något riktigt bra och intressant. Jag har genom mitt jobb varit på en stor mängd med föreläsningar genom åren och prioriterade under första dagarna på veckan fler träningspass. Även om jag aldrig själv lyssnat på Mia tidigare så vet jag genom andra att de håller en mycket hög klass. Jag var på hennes tredje och sista föreläsning och fick då också det bekräftat på riktigt, Mia är superbra och väldigt inspirerande att lyssna på.

– Förlåt Mia, men under nästa Träningsresa eller vid annat tillfällen så ska jag absolut inte missa dina föreläsningar, för du är verkligen riktigt bra!

Mia Hemsida (MT-gruppen): http://www.mtgruppen.com/personal/mia-tornblom/

Challe Lundholm

13325717_1372362689447581_3368704202960222685_n

Jag har medvetet sparat Challe till sist i den här presentationen. Challe höll i de flesta Yoga -passen, jag tror minst en gång varje dag. Men framförallt så har Challe varit den som organiserat och planerat hela den här veckan. Det är hon som sett till att programmet blev det till enorma smörgåsbord som gjorde valen mellan olika pass svåra flera gånger per dag. Den som är arrangör och organisatör får sällan tillräckligt med uppmärksamhet i förhållande till arbetet man lägger ner före, under och efter ett arrangemang man ansvarar för. Därför är jag glad för att jag sista dagen, under det allra sista träningspasset när de allra flesta var där, fick tillfälle att stjäla mikrofonen och framföra alla deltagares tack till Challe för ett enormt fint utfört arbete.

Som ni kanske förstår så har den här resan och träningsveckan enligt min egen personliga uppfattning hållit hög världsklass. Jag brukar säga att varje morgon när man vaknar så har man en dag framför sig då man lär sig något nytt. Den här veckan har givit mig så enormt mycket inspiration och ny kunskap. Skulle man ge sig på att att på egen hand försöka leta upp all den kunskapen hemma så tror jag att det hade tagit minst två år eller 730 morgnar att vakna för att leta upp den. Vi fick förmånen att under en veckan få allt detta i en koncentrerad form.

FullSizeRender

Helena och jag säger ett stort tack till alla ledare och samtliga deltagare som alla gemensamt har bidragit till att den här veckan blev så otrolig bra! Vi får givetvis ej heller glömma att det är tack vare COOP och Fritidsresors goda samarbete som gjort den här resan möjlig att genomföra. En av flera andra bra förmåner för oss som är medlemmar i COOP

Avslutar med några samlingar bilder från veckan på Sardinien.

PS Du kan klicka på första bilden i varje grupp här nedanför och sedan bläddra vidare för att se dem i ett större format DS

Bilder från Hotellet och träningen:

Bilder från utflykten till Sa Mandra

Bilder från utflykten till Alghero

Bilder från matlagningskursen, sista träningspasset samt sista kvällen med gänget