(Klicka på bilderna i det här inlägget för att se dem i större format)

Jag vill redan inledningsvis tacka för alla bra tips och råd i ”Lilla Moselboka”, den har varit en mycket värdefull guide under den här Husbils semestern. Även vårt resesällskap Anna och Roger med sina erfarenheter av att köra både bil och Husbil i Europa har betytt mycket för att det här blev verkligen till en mycket lyckad semester. Vi köpte vår Husbil förra året och har inte heller kört bil i Europa under de senaste årtiondena. En viss obefogad anspänning fanns därför när vi skulle ge oss iväg.

Vi startade själva resan mot Moseldalen i Skåne hos våra vänner Stefan och Annki som nyligen köpt ett sommarhus där. Första etappen gick till Johannisberg ställplats i Puttgarden via Öresundsbron och färjan mellan Rödby-Puttgarden. Vi hade lite otur nästa morgon när vi gav iväg, först fick vi stå och vänta på avlastningen av en färja för att komma ut på vägen söderut. När vi sedan hade kört en liten bit så hade de denna morgon påbörjat en reparation av bron från Fehmarn till fastlandet. Vi tillbringade gott och väl minst en timma på att få köra över bron eftersom de bara släppte några bilar i taget i varje riktning och vi stod sist i kön efter avlastningen av färjan i Puttgarden. Men till slut kom vi iväg och körde sedan de knappt 35 milen ner till Hameln. Nu infann sig också känslan av vi på allvar är på väg ut på vår första Europasemester med Husbil

Råttfångarstaden – Hameln 

Ställplatsen i Hameln ligger centralt och fungerar helt okej. Staden som väldigt mycket präglas av den gamla sagan ”Råttångaren i Hameln” är ändå lite småtrevlig och har en del charm. För oss var det en lagom första dagsetapp att köra till. Vi fick känna på trafiken på Autobahn och även uppleva ett par ”Stau” längs vägen.

Koblenz 

Nästa morgon lämnade vi Hameln och körde mot nästa etappmål Koblenz och porten till Moseldalen. Nu var det dags för Helena och Anna att ta över rattarna i Husbilarna för att köra den första delan av dagens etapp. Det blev en nyttig lektion i att köra husbil på tyska småvägar. När jag satt bredvid i passagerarstolen så var jag ibland faktiskt tacksam att det inte var jag som körde. Färden gick på smala slingrade vägar både uppför och nedför. Möten med stora långtradare och traktorer och omkörningar av traktorer blev till utmaningar som klarades av mycket proffsigt. Det var ett vackert landskap att åka i och blev en trevlig omväxling till Autobahn. Efter ungefär halva vägen så gav vi oss ändå ut på Autobahn för att vinna tid och inte komma fram till Koblenz alltför sent på kvällen. Dagens etapp blev totalt ca 40 mil lång.

I Koblenz checkade vi in på campingen som ligger fint vid Deutsche Ecke där Mosel rinner ut i Rhen. Tog en promenad i den gamla stadsdelen och ut på Deutsche Ecke.

Efter att ha rest från Sverige, 128 mil hemifrån, ner till Moseldalen så bestämde vi oss för att stanna här i två nätter. Jag vaknade som vanligt tidigt på morgonen och med kameran i handen så gick jag en promenad längs Rhen och fångade det tidiga morgonljuset och soluppgången.

När morgonen hade gett lite mer upptäckte jag en art gäss fåglar som jag inte kände igen sedan tidigare. Via google fick jag reda på att arten heter Nilgås eller Egyptiskt gås. Tog lite bilder på dem och fick då lite konstiga blickar från några ortsbor som antagligen tänkte några tankar om konstiga turister som fotograferar dessa fåglar som bara skräpat ner. Antagligen ungefär så som vi tänker om Kanadagässen i Sverige.

Vi tog sedan fram våra cyklar för en cykeltur längs Mosel för att få en liten glimt av vad som väntar oss längre fram under resan. Vi såg de första vinodlingarna och i Winningen 12 km söder om Koblenz satte vi oss ner på ett café och tog en kaffe och åt vår första Apfelstrudel.

Ellenz-Polterdorf

Nu blir körningarna den närmaste tiden betydligt kortare, från Koblenz till Ellentz-Polterdorf endast 52 km. Ställplatsen här ligger vid en vingård hos familjen Udo & Claudia Loosen som både är mycket trevliga värdar och tillverkar gott Moselvin, särskilt en av söta vinerna föll mig riktigt bra i smaken, Ellentzer Goldbäumchen Ortega från 2013.

 

DSC_0796

När vi kommit på plats tog vi en promenad ner till Mosel och färjan över floden till Beilstein på andra sidan. Därifrån startade vi en klättring upp till ruinen efter borgen Burg Metternich. Det var verkligen mödan värt eftersom vi fick en strålande utsikt där uppifrån. Vi gick även uppför alla trapporna upp i det gamla tornet och fick en bättre utsköt där uppifrån. Efter klättringen så smakade det också perfekt med en kall öl uppe i borgen innan vi tog oss ner till byn igen och sedan färjan tillbaka.

 

Cochem

På morgonen dagen därpå cyklade vi tillbaka till Cochem som vi bara hade passerat på vägen ner till Ellentz- Polterdorf. Även här blev det lite klättring upp till den helt intakta borgen Beichburg som också bjöd på fin utsikt över Moseldalen. För att få omväxling så cyklade vi sedan på andra sidan floden tillbaka till vår ställplats i Ellentz.

På kvällen ifrån Ellenz fick jag möjlighet till att ta den här bilden på fullmånen med borgruinen Burg Metternich som siluett.

DSC_0913

Graach an der Mosel

Efter en förflyttning på knappt 5 mil hamnade vi nu på en riktigt fin ställplats i Graach alldeles invid Mosel. Här stod vi med floden precis framför vindrutan och kunde följa allt som händer på floden och runt omkring. För det händer hela tiden saker även om det i grunden är mycket lugnt och stilla i Moseldalen. Det kommer lastfartyg och pråmar i båda riktningarna. Mindre motorbåtar med vattenskidåkare och en del fåglar av olika slag både i och runt floden. Till detta llc som promenoar eller cyklar på de gamla dragvägarna som löper på båda sidor om Mosel.

Nu hade också den riktiga sommarvärmen slagit till på allvar med 34 grader i luften ute och 40 grader på termometern inne i Husbilen. Vi tog det bara lugnt några timmar och njöt av allt det som skedde runt floden. På kvällen gick vi in till Graach och åt en god Wienerschnitzel.

Bernkastel-Kues

Vi stod kvar med Husbilarna i Graach och cyklade ner till Bernkastel-Kues som vi hört talas om en del innan resan och som vi inte fick missa att besöka. Här fick vi se en mängd fina korsvirkeshus och husen vid torget har många före oss fångat med sina kameror. Men det är absolut ingen orsak till att själv inte plocka fram kameran och fota dessa vackra byggnader.

Trittenheim

Här hade vi egentligen bara ett mål och det var att köpa vin från Weingut Otto Bollig. Det var lättare sagt än gjort eftersom det var lite svårt att hitta plats att stanna med två husbilar på lämplig avstånd. Men rekommendationen var tydlig att här mete stanna och köpa vin. Vi löste uppgiften och fortsatte sedan färden mot Frankrike och Champagne distriktet. Men det är annan och ny berättelse som kommer att publiceras senare här i Fotodagboken. Vi valde alltså här att vika av från Moseldalen och istället fortsätta vår semester i Frankrike. Den ursprungliga planen var annars egentligen att fortsätt ner till Trier. Men Moseldalen har givit mersmak så vi sa att vi sparar den nedre delan av dalen till ett annat år, varför inte redan nästa år?

Från Moseldalen har jag nu fyllt på mitt vinförråd med följande viner:

FullSizeRender.jpg