France-Passion är ett fantastiskt koncept för oss som gillar att köra och semestra i Husbil. Du skaffar dig ett medlemsskap som ger dig tillträde till 1 900 ställplatser i Frankrike med sammanlagt 9 500 platser att övernatta på. Medlemskapet kostar endast 29€ och för det får du en karta och bok med beskrivning över alla platser samt vilken service som finns att tillgå. Du får i boken även reda på om dina värdar pratar engelska eller inte. Egentligen är det inte riktiga ställplaster du erbjuds utan du ska istället betrakta dig som en gäst hos t.e.x en vinodlare eller lantbrukare som låter dig stå på hans mark. Ibland får du tillgång till el, toalett och duschmöjligheter, men på en del platser finns inget av detta utan enbart en plats för att kunna övernatta.

Till det här konceptet finns också några gyllene regler som du förväntas att följa och det är absolut varken svårt eller konstigt att följa dess regler. Du förväntas att hälsa på din värd och säga hej då när lämnar platsen. De ser gärna att du besöker deras eventuella försäljningsställe men det finns absolut inget köptvång. Vill du veta mer om det här så kan du följa den här länken till hemsidan för France-Passion:

https://www.france-passion.com/en/

Vi kom till Frankrike efter att först att varit i Moseldalen. Vägen dit tog oss igenom Luxemburg och vidare in i Champagne- Ardennes distriktet för nu var det champagnen som lockade oss. Den första platsen vi kom till var hos Champagnetillverkarna Valérie & Rémi Jacques i den lilla by Baye som ligger ett par mil sydväst om staden Epernay. Vi fick stå på en stor grön gräsyta tillsammans med 5 andra husbilar nära deras gård där de tillverkar sin champagne. Det märktes tydligt att vi nu var på landsbygden i Frankrike. Baye är en by med gamla slitna hus förutom borgmästarens hus som verkligen skiljde ut sig från alla andra. Vi tog en promenad och passerade ett monument över de från byn som stupat i både Första och Andra Världskriget. Efter ett tag kom vi också upp till en kyrkogård som såg ut att kunna passa i vilken skräckfilm som helst. Senare fram mot kvällen blev vi bjudna till champagneprovning hos Valérie & Rémi Jacques och jag kan bara intyga att deras champagne smakade förträffligt och en låda lastades in i husbilens bagage bland Moselvinerna innan vi lämnade platsen dagen efter.

(klicka på bilderna för större format och beskrivning)

Tyvärr började det att bli knappt om tid men ytterligare en Champagnetillverkare skulle vi ändå hinna med att besöka.  Vi körde några mil på den franska landsbygden genom små byar till byn Verneuil och familjen Copin. På vägen dit stannade vi på en liten marknad i Montmort-Lucy och handlade frukt, grönsaker och ost. Väl framme i Verneuil så blev vi välkomnade av både sonen i familjen Copin och ett litet åskväder som drog förbi. Deras butik på gården var både lite mer elegant och rymligare. Efter att ha provat några av deras sorter så lastades en låda in i husbilen som nu troligen också gränsar mot övervikt. Därför blev det viktigt att se till att i fortsättningen köra med som mest halv färskvatten tank i Husbilen.

(klicka på bilderna för större format och beskrivning)

DSC_1328-Redigera

Inne i byn hittade jag den även här fina Peugeot 203 från 1950-talet

DSC_1326-Redigera

Hemresan från Frankrike gick sedan över Ardennerna in i Belgien och vidare tillbaka till Tyskland. På hemresan hade vi en övernattning i Aachen i Tyskland samt en natt på ställplatsen Johannisberg i Puttgarden.

Vi kan mycket väl tänka oss att resa tillbaka både till Moseldalen och till Frankrike kommande år. Semestern sommaren 2016 blev helt antastisk och vi är supernöjda med att vi köpte vår första Husbil förra året