Jag började fotografera i mitten på 1980 och ganska snabbt blev det redan på den tiden klart för mig själv att Naturfoto var mitt huvudområde inom fotografi. Efter en längre tids paus plockade jag för några år sedan upp mitt fotointresset igen. Fortfarande med Naturfoto som huvudområde och för bara ett par år sedan väcktes även min gamla dröm till liv igen om att någon gång få uppleva ett Orrspel. Nu har jag gjort det och kan bocka av det på min ”Bucket list”. Men samtidigt är jag också säker på att jag kommer att vilja uppleva ännu fler Orrspel och varför inte även Tjäderspel. 

Jag såg för drygt en månad sedan en notis i en Facebookgrupp som heter Gömslefotografer om att Naturguide Tiveden arrangerar både Tjäder- och Orrspels- upplevelser Tiveden. Jag tog givetvis kontakt med dem och fick min bokning till Orrspel den 22-23 april 2020. 

Jag körde till mötesplatsen utanför Laxå och träffade där på Johan och Christer som skulle vara med på samma äventyr som jag. Efter ett tag kom även vår guide David från Naturguide Tiveden. Vi hälsade på varandra genom att låta våra fötter mötas i en vänskaplig gest. Det är mycket nu som är annorlunda nu i Corona-tider. Vi satte oss i våra bilar och körde mot skogen. Vägarna blev mindre och mindre till dess att vi kom fram till en fin plats där David hade ställt upp en paviljong med stolar och en eldstad.

Vi satte oss ned på var sin stol och började med att berätta om våra förväntningar för varandra. Sedan berättade David om sitt företag och sin filosofi. Han är har ett öga i sin loggotype som betyder att man ska se till både naturens och gästens bästa. Vi ska vara med om en naturupplevelse men vi ska göra det på naturens egna villkor och med stor respekt. Den mosse där Orrspelet kommer att utspela sig är både ett Naturreservat och ett Natura 2000 område. Den här inledningen lade en mycket fin grund för det vi senare skulle få uppleva. Det kändes tydligt att det här var ett mycket seriöst arrangemang. Vi fortsatte med att göra vår matsäck för kvällen, natten och även frukost. Sedan vandrade vi iväg strax innan solnedgången på kvällen den 22 april.

Vi kom förbi en vacker skogssjö där vi stannade upp ett tag och njöt av den enormt fina solnedgången. Därefter fortsatte vi vandra ett tag till dess att vi närmade oss vår mosse. Men innan vi gick ut på själva mossen satt vi på oss snöskor. Dessa snöskor fyllde två syften dels att vi inte själva skulle sjunka ner i något blött hål men framförallt för att skydda själva mossen. Besöket i naturen är på naturens villkor och med minsta möjliga påverkan på den från oss som är där som dess gäster.

Framme ute på vår plats där vi skulle beskåda Orrspel nästa dag började vi genast att förbereda våra liggömslen inför natten. Det var små trånga gömslen med varsin dunsovsäck och bönpåsar som stöd till våra kameror. När klockan var 22 på kvällen var vi färdiga och kröp ner och stängde till om oss. David var själv i det stora tältet på ca 20kvm. Som sagt det var trångt i gömslet och när man väl var på plats så var det svårt att ens kunna vända sig från mage till rygg.

Vargarna som ylade

Efter bara en kort stund i gömslet så hördes ljud i natten utanför som gav en rysning genom hela kroppen. David meddelade via What’s Up appen i telefonen att det vargarna som hördes. Jag svarade och frågade om det innebar något särkilt säkerhetsmässigt att tänka på. Svaret blev att jag bara skulle njuta och att Vargarna kommer att undvika att komma nära oss. Strax efter hörde jag min granne i gömslet bredvid mig att han öppnade sitt gömsle och jag frågade honom vad som var på gång. Han sa att jag flyttar in i tältet jag klarar inte att ligga i det här trånga gömslet. Till saken hör också att dagen efter, när äventyret på Mossen var över, när jag kom in i tältet så visade det sig att även den andra gästen hade tillbringat natten och morgonen i tältet istället för i sitt gömsle. Jag var alltså den enda av oss som tillbringade ca 12h i Liggömslet

Orrspelet börjar…

Det var en del att styra med inne i gömslet innan man skulle försöka sova några timmar. Det gällde att ha koll på vart varje pryl skulle ligga så att allt var förberett inför morgonens skådespel på Mossen. Det var lite svårt att somna mest på grund av spänningen inför det som skulle komma. Jag tror att klockan var runt 2 på natten när jag slumrade till. Vid halv fyra på morgonen vaknade jag till med ett litet ryck. Jag hörde de ljud som David hade beskrivit kvällen före. Orrtupparna hade flugit upp i träden på natten och nu började de att höras rejält. Jag hade ett ljud precis bakom mig i gömslet som måste ha varit en tupp som satt väldigt nära. Det här var en känslig tid då vi måste vara absolut stilla och tysta för att inte förstöra genom att skrämma orrarna. Klockan 04:08 vågade jag ändå ta fram min mobil och spela in lite av ljudet utanför gömslet. Det var fortfarande beckmörkt ute på mossen. Ljudet kommer du att få höra i den korta video som ligger allra sist i det här inlägget

Under det här Orrspelet var det 8-9 Orrtuppar ute på mossen som spelade för fullt. En av Orrarna berättade David var en form av spanare som skulle hålla koll så att det inte dök upp några faror. För mig var det tydligt att just den Orren parkerade strax utanför mitt gömsle och det är den jag också har allra mest bilder på. (Du kan klicka på bilderna här nedan för att se dem i större format)

De första bilderna tog jag runt klockan fem på morgonen. När klockan var strax efter sex hördes tydligt att spelet blev mycket intensivare ute på mossen. Det var tre Orrhönor som hade anlänt till spelet. Varje Orre har som en egen liten indelad ruta på mossen som den försvarar och försöker locka in hönan i för att få para sig. Vid gränserna mellan dessa rutor på mossen sker små strider där Tupparna försöka imponera på hönorna och visa att just jag är den vackraste och starkaste tuppen som är mest värd att para sig med. Det är ett fantastiskt och mycket mäktigt skådespel för både öron och ögon att få uppleva ett Orrspel så nära.

Runt halv åtta på morgonen klingade spelet av och Orrarna gav sig iväg från mossen. Jag låg kvar i gömslet i 2,5 h fram till klockan tio. Det är nämligen så att det finns en liten möjlighet att Orrarna återvänder och det är viktigt att de inte förknippar spelplasten med människor för då kan platsen förstöras. Vi är är gäster på naturens egna villkor. När vi packat ihop vår utrustning vandrade vi tillbaka till ursprungsplatsen med paviljongen och satte oss ner i stolarna. Det som nu skedde visar för mig en tydlig skillnad på hur olika arrangörer agerar. Vår upplevelse var inte slut i och med att Orrarna lämnade mossen. Nu satt vi i lugn och ro och pratade en bra stund och delade våra erfarenheter kring den gemensamma upplevelsen. Under tiden lagade David mat till oss på den öppna eldstaden i mitten av paviljongen. Det var mycket fint att gemensamt få prata om upplevelsen och även dela en måltid innan vi skiljdes åt

Men innan jag avslutar det här blogginlägget vill jag givetvis att alla som läser det här ska få en liten känsla över hur det låter på ett Orrspel. Jag gör det med den här korta videon

Avslutning och sammanfattning

Jag har haft ganska många fina Naturupplevelser genom åren och även gjort en hel del utlandsresor. Men jag blir mer och mer imponerad över allt fint som går att uppleva här hemma i Sverige. För ett och halvt år var jag i Tanzania på Safari och låg i Safari-tält och fick då höra Lejon som röt på natten. Jag kan säga att det var minst lika mäktigt att höra Vargar yla på natten under den här upplevelsen. Vi har så mycket fint att uppleva nära oss och träffar man på arrangörer som Naturguide Tiveden ja då får man verkligen ”extra allt”. Jag kommer säkert snart att boka andra upplevelser med det företaget och med David som min guide.

Avslutar med orden var rädd om naturen det är inte bara vårt livsrum vi delar den med så mycket annat levande här på jorden. Njut av naturen utan att förbruka den och var rädda om varandra.